2013. április 6.

Fokhagymás-magos mini veknik





A húsvéti próbasütésre szánt kalács hipp-hopp elfogyott, így nem maradt semmi reggelire. Azonnal orvosolni kellett a helyzetet, és megszülettek ezek a finomságos péksütemények. A benne lévő fokhagyma most különösen jól esett, mert régen sütöttem ilyen ízesítésű kelt tésztát. A teljes kiőrlésű lisztekből pedig csak ennyit találtam itthon.
Ezeket a kis vekniket nagyszerűen lehet tunkolni fokhagymás olívaolajba, tökmagolajba vagy bármilyen fűszeres olajba... jaj nekem, már érzem is a simogató nyári napsütést az arcomon, és magam előtt látok egy szépen megterített asztalt, ahol a legjobb barátokkal toszkán hangulatú kerti mulatság közepette falatozunk. Remélem, egyszer nagy borkedvelő leszek – mert ehhez a fílinghez ez elengedhetetlen. :)

Hozzávalók 8 darabhoz:

30 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 kis fej fokhagyma
2 ek. tökmagolaj
2 ek. pirított, durvára vágott tökmag
2 ek. lenmag
2 ek. szezámmag
1 ek. só
kevés olívaolaj
2,5 dkg élesztő
kb. 2,5 dl víz
1 tk. cukor
napraforgóolaj a kenéshez
liszt a szóráshoz


elkészítés:
  1. A megtisztított fokhagymagerezdeket vékony szeletekre vágjuk, és az olívaolajon kicsit megfuttatjuk. Hűlni hagyjuk
  2. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros vízben simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk a magvakat, a dinsztelt fokhagymát, a felfutott élesztőt, a többi vizet, és megdagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, 8 egyenlő részre osztjuk, és kövér rudakká sodorjuk úgy, hogy a végük hegyesebb legyen.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket hosszában bevágjuk, megkenjük az olajjal, megszórjuk egy kis liszttel, és folpackkal letakarva, további negyedórát kelesztjük.
  6. A 200°C-ra előmelegített sütőben a péksüteményeket 1 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőfokot, és készre sütjük. A kis vekniket tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20 perc