2013. március 27.

Gyors kalács


 
 



2 éve adventkor sütöttem először kalácsot, majd jött a húsvét, és egyértelmű volt, hogy nem bolti kalács kerül az asztalra. Akkor kétfélét készítettem – egy sósat és egy édeset. Előbbit jobban kedvelem sonkával, tojással, mint az édes verziót, amit csakis vajjal vagy valamilyen finom lekvárral, kakaó mellé szoktam eszegetni.
Idén is szívesen vállalom a húsvéti kalács sütését, és az ünnep előtt mindenképp ki akartam próbálni egy gyors változatot, ráadásul finomliszt helyett kenyérlisztből, ui. a már említett advent vasárnap is abból sütöttem, és nagyon meg voltam elégedve az eredménnyel.
Hogy miért adtam neki a gyors kalács nevet? Azért, mert nem utólag kell beledolgozni a vajat, hanem az is a többi hozzávalóval együtt kerül a tésztába. Ha kevés időnk van az előkészületekre, akkor ez is fontos szempont lehet. :)
A megadott mennyiségekből én 2 db 25 és 30 cm hosszú kalácsot sütöttem (sütőformában), hogy Anyáéknak is jusson, de aztán kicsit megbántam, mert így olyan kis lapi lett mindkettő. Legközelebb 2 fonatot teszek egymásra, így a sütőformába is könnyebben belefér, és magasabb lesz.
Aki sósan akarja készíteni, az csökkentse a cukor menyiségét csupán 1 evőkanálnyira, és tegyen bele legalább ugyanennyi sót.
Egy német nyelvű videóban láttam, hogy a kalácsot nem tojással, hanem vízzel kenik meg, mint a kenyeret, így a teteje süléskor nem barnul meg annyira. Természetesen, aki jobban kedveli sötétebben, az kenje továbbra is a megszokott módon (tejjel vagy vízzel elkevert tojással).
Még sosem tettem fel egy recepthez 8 fotót a blogra, de most nem tudtam dönteni – egyszerűen muszáj volt. :D




Hozzávalók 1 kalácshoz:

60 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl tejszín
egy csipet só
8 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
víz a kenéshez
2 ek. nagy szemű cukor

elkészítés:

  1. A tálba szitált liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 dkg cukrot és egy kis lisztet, majd simára keverjük 1 dl langyos, tejszínes tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A maradék tejszínes tejben felolvasztjuk a vajat, és miután langyosra hűlt, a tojássárgákkal, a többi cukorral és a sóval együtt az élesztős liszthez adjuk. Lágy tésztává dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva  megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, 30 cm hosszú rudakká sodorjuk, és letakarva további 5 percig kelesztjük.
  4. A tésztarudakból hármas fonással kalácsot formázunk, a végeken kicsit aláhajtjuk, sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük, a tetejét megkenjük langyos vízzel, és további 10-15 percig pihentetjük.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük, a kalács tetejét újra lekenjük vízzel, megszórjuk a cukorral, sütőbe toljuk és készre sütjük. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (a sütő alsó harmadában)
sütési idő: kb. 35 perc