2013. március 3.

Mezítlábas túrótorta





Tegnap, azaz szombaton csokis-mazsolás muffinnal leptem meg barátnőmet és a családját, és csak 4 darabot hagytam itthon magunknak. Még aznap meg is ettük a Kutyafüllel, de ha nem pusztítottuk volna el, akkor sem lett volna elég vasárnapi desszertnek 4 személyre. Mindenképp sütnöm kellett másik sütit, de ma reggel tanácstalanul álltam a konyhában – egyszerűen nem tudtam kitalálni, mivel kényeztessem a családot. Aztán agyamban fény gyúlt: túrótorta! Nagyon régen csináltam már alj nélküli túróst, úgyhogy hamar eldőlt a kérdés, ez lesz az ebéd utáni desszert. Már csak azért is, mert iszonyat hamar megvan, már ami az összeállítását illeti. Akár úgy is elkészíthetjük, hogy mindent egybeborítunk és alaposan összekeverjük a hozzávalókat. Csináltam már így is, úgy is, sőt volt, hogy a tojásfehérjét külön felvertem, és utolsó mozzanatként forgattam hozzá a túrós masszához. Ez a kis huncut mindenhogy jó, nem ronthatjuk el.
Ennek a tortának az oldala nálam általában elég barnára sül, akár alul-felül, akár hőlégkeveréssel sütöm, de ennek ellenére sosincs égett íze, hiszen épp csak egy vékony réteg lesz ilyen barna.
Kínálhatunk mellé savanykás ízű lekvárt is, úgy még finomabb szerintem. Megsüthetjük nagyobb tortaformában is, legfeljebb laposabb lesz.








Hozzávalók 18-20 cm-es tortaformához:

50 dkg túró
7,5 dkg puha vaj
5 ek. cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 tojás
egy csipet só
2 púpozott ek. búzadara
1 kis citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
1 púpozott ek. finomliszt
1 mk. sütőpor
½ mk. szódabikarbóna (elmaradhat)
3 dkg mazsola
1 ek. Portorico rum + kevés víz
vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez

Tetejére:
½ tojás
1 púpozott ek. tejföl
1 púpozott tk. finomliszt
porcukor a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A mazsolát kevés vízzel elkevert rumba áztatjuk és félretesszük, amíg megszívja magát.
  2. A vajat a kétféle cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, a túrót, a búzadarát, a sót, és alaposan elkeverjük. (Ha a túró túlságosan száraz vagy morzsálódós, akkor keverjünk hozzá 2 evőkanál 20%-os tejfölt.)
  3. Belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját, hozzáadjuk a citromlét, a lecsepegtetett rumos mazsolát, és beleforgatjuk a sütőporral, szódabikarbónával vegyített lisztet.
  4. Egy kis kapcsos vagy kivehető aljú sütőformát kivajazunk, beszórjuk zsemlemorzsával, és belesimítjuk a túrós masszát.
  5. A tojást felverjük, simára keverjük benne a tejfölt, a lisztet, majd a tészta tetejére öntjük, és előmelegített sütőben készre sütjük. (Ha a teteje nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával! Hurkapálcával ellenőrizzük, megsült-e a közepe!)
  6. A kész süteményt a formában hagyva tortarácsra tesszük és így hagyjuk kihűlni. Porcukorral hintve tálaljuk.
sütési hőmérséklet: 180°C
sütési mód:alul-felül sütés
sütési idő: kb. 60 perc