2013. február 5.

Kakaós csavart csiga





A különböző gasztroblogokon hurrikánként söpör végig a csavart koszorú-láz. Legyen az fahéjas vagy kakaós, most mindenki csavar, és gondolom, gyönyörködik az eredményben. Én eddig csak a képeket néztem ámuló szemekkel, és fejembe vettem, hogy én sem maradok ki a csavarás-lázból, beállok a sorba és végre a maga teljes valójában, élőben gyönyörködöm ebben a szépségben.
Fahéjas koszorút akartam sütni, de az kakaós csavart csigává alakult át.
Az eredeti recept 2 koszorút javasolt, de látva a tészta mennyiségét, inkább 4 adagra hoztam ki. Utólag látom, hogy 6 db-ot kellett volna készítenem, és akkor kisebbek lettek volna, éppen elegendőek reggelire vagy uzsonnára.
Az előírt töltelékmennyiség szerintem túl kevés lett volna a 4 adaghoz, ezért szaporítottam. Javaslom, hogy miután a kakaós cukorhoz kevertük az olvasztott vajat, tartsuk azt meleg helyen, különben nagyon nehezen kenhető. A csavarás nem egy bonyolult dolog, ez nem is okozott gondot. Inkább a formára alakítás, ui. ez a 25-30 cm hosszú, csavart tésztacsík túl hosszúnak bizonyult ahhoz, hogy kerek koszorúforma legyen belőle. Ezért én csiga formára alakítottam, így a csiga középen is van tészta.
Nem kell megijedni, a töltelék kissé kifolyik sülés közben, de a csigák aljára ragadva finom kakaós karamellréteget képez.
Az ízében nem csalódtam, nagyon emlékeztet ui. régi kedvencemre, a kelt kakaós csigára.





Hozzávalók 4 darab, kb. 15 cm átmérőjű csigához:

Tésztához:
50 dkg finomliszt
1 ek. méz
3 dl víz
½ mk. só
2,5 dkg friss élesztő

Töltelékhez:
7 dkg vaj
5 ek. cukor
1 púpozott ek. cukrozatlan kakaópor

elkészítés:

  1. A langyos vízben elkeverjük a mézet, az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval vegyített liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd 4 részre osztjuk és meggömbölygetjük. A tésztagombócokat 2-3 mm vastag, 25x25 cm-es négyzetlapokra nyújtjuk.
  4. A felolvasztott vajat összekeverjük a cukorral, a kakaóporral, majd a keverék negyedével megkenjük az egyik tésztanégyzetet, és feltekerjük. Az így kapott tésztarudat hosszában felvágjuk. (Nem kell teljesen végigvágni.) Ilyen módon láthatóvá válik a töltelék. Így járunk el a többi tésztával is.
  5. A felezett tésztarudakat vágott felükkel kifelé fordítjuk, szorosan egymás mellé tesszük, összecsavarjuk, és a végüknél összedolgozzuk. A megcsavart tésztát csiga alakban felcsavarjuk. A többi tésztát is így alakítjuk ki.
  6. A csavart csigákat sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc