2013. január 20.

Házi kenyér Graham-liszttel



 

Annyiféle házi kenyér recept kering az interneten, hogy az ember már nem is tudja, melyik az igazi, a valódi házi kenyér, vagyis az a fajta, amit nagyanyáink sütöttek. Az eredetiben valószínűleg nincs olaj, és nem variáltak a lisztek keverésével sem. Ezért aztán az én házi kenyerem nem is az az autentikus típusú, sokkal inkább Macskanyelv-féle. Ha nincs kedvem sokat vergődni a kenyérrel, vagy nincs időm arra, hogy különlegesebb fajtát süssek, akkor ezt szoktam elkészíteni, mert a kalácshoz hasonlatos zsúrkenyeremnél háziasabb jellegű, ugyanakkor az olajnak köszönhetően sokáig puha marad.



Hozzávalók 1 cipóhoz:

40 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg Graham-liszt
1 csapott ek. só
2 ek. napraforgóolaj
kb. 2,5 dl langyos víz
1 tk. cukor
2,8 dkg friss élesztő

elkészítés:

  1. 1 dl langyos, cukros vízben simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A liszteket elvegyítjük a sóval, hozzáöntjük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a többi vizet, és közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, cipó alakúra formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és letakarjuk beolajozott folpackkal + konyharuhával. Addig kelesztjük, amíg a sütő 200°C-ra előmelegszik.
  4. A kenyeret sütőbe toljuk, 2-3 perc után mérsékeljük a sütő hőmérsékletét, és a cipót aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 185°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 40-45 perc