2013. december 6., péntek

Mikulás keksz






A 60. VKF forduló kapcsán Bonbon Mánia játékot hirdetett a blogján, én pedig úgy gondoltam, benevezek. Ez a második alkalom, hogy részt veszek sütős-főzős megmozdulásban, úgyhogy nagy izgalommal készültem rá, annál is inkább, mert a téma a keksz volt, amit az ünnepekre való tekintettel most amúgy is nagy elánnal gyártok. A kekszkészítésben nincs túl nagy gyakorlatom - mert csak nemrégiben jött a felismerés, hogy ezt az édességfajtát is szeretem -, de ez nem tántorított el attól, hogy játsszak.
Ez a Mikulást idéző süti, amivel beneveztem, eredetileg mézeskalácsból készül és nincs benne töltelék, de annyira megtetszett ez a jópofa díszítési mód, hogy képtelen voltam megállni, hogy kipróbáljam. Mivel nem kedvelem a mézeskalácsot, ki kellett találnom egy másfajta tésztát.
Az egyik kekszemnél nagyon bevált a tojás nélküli, extra ropogós sütitészta, ezért úgy gondoltam, ennél a keksznél is alkalmazom, de egy kis módosítással. Mivel gyerekkoromban nagyon szerettem a mogyorókrémmel töltött roppanós kekszet, így most én is ilyet sütöttem. Mivel két süti van ilyen módon „összeragasztva”, kicsit nehezebb a marcipánnal való díszítése, mint ha csak egy keksszel játszanánk el ugyanezt, vagyis kellett hozzá egy nagy adag türelem. A legnehezebb művelet a kis kesztyűcskék felapplikálása volt, de kb. az 5. után rájöttem, hogy ha megfordítom a kekszet, akkor a hátoldalán sokkal könnyebben össze lehet tapasztani a marcipánt. Így végre megszületett ez a 17 kis bandzsi Miki, akiket aztán boldogan elropogtattunk pár nap alatt. :)








Hozzávalók 17 darabhoz: 

Tésztához: 
12 dkg finomliszt
5 dkg étkezési keményítő
10 dkg dió
1 citrom reszelt héja
csipet só
13 dkg porcukor
15 dkg puha vaj
1 tk vanília esszencia
1 ek Portorico rum 

Töltelékhez: 
10 dkg étcsokoládé
2 ek mogyorókrém
1 tk Portorico rum (vagy rumaroma, ha gyerekek is esznek belőle) 

Díszítéshez: 
15 dkg marcipánmassza
piros ételfesték
kb. 12 dkg porcukor + 1–2 ek citromlé (vagy bolti fehér és piros cukormáz (pl. Dr. Oetker dekor toll) 
cukorgyöngyök
1 tk étcsokoládé pasztilla

elkészítés:


  1. A lisztet elvegyítjük a keményítővel, a finomra darált dióval, az alaposan megmosott és megszárított citrom héjával és a sóval.
  2. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vanília esszenciával és a rummal, a lisztes keverékhez adjuk, kezünkkel lágy tésztamasszává keverjük, majd letakarva jó fél órára hűtőbe tesszük.
  3. Ezután gombóccá alakítjuk, majd lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk (a tészta felületét is enyhén meglisztezzük, hogy ne ragadjon a nyújtófához), majd csillagokat szaggatunk belőlük, lehetőleg páros számút. (Ha az újból összegyúrt tészta esetleg megint túl lággyá válna, ismét hűtőbe tesszük, amíg eléri a nyújtható állagot.)
  4. A sütiket sütőpapírral bélelt sütőlemezekre rendezzük és előmelegített sütőben, egymás után aranysárgára sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.
  5. A töltelékhez a csokit a mogyorókrémmel együtt gőz fölött megolvasztjuk, hozzákeverjük a rumot (ettől a krém kicsit összeugrik), és kés segítségével megkenjük vele a sütik egyik felét, majd ráhelyezzük a másik felüket.
  6. A díszítéshez a marcipánhoz kisebb adagokban hozzáadunk kellő mennyiségű ételfestéket (én jó 2 mokkáskanállal tettem hozzá) és homogén masszává gyúrjuk.
  7. A piros marcipánt porcukorral meghintett sütőpapíron, háztartási fólia alatt 1-2 mm-esre nyújtjuk, és feleannyi, kb. 7 cm átmérőjű kört szaggatunk belőle, mint ahány sütink van és félbevágjuk őket.
  8. A manók kesztyűjéhez annyi, kb. 4 cm átmérőjű kis kört szaggatunk, ahány sütink van és ezeket a köröcskéket is középen egy késsel kettévágjuk.
  9. Minden egyes nagy félkörből kapucnit formálunk a csillagok felső csúcsa köré úgy, hogy a félkör íves része legyen felül, és hátul összecsippentjük. A kis félköröcskéket pedig kesztyűkké alakítjuk a jobbra és balra eső csúcsok körül. (Közben vigyázzunk, hogy a süti ne törjön össze, ill. hogy a benne lévő csokival ne kenjük össze a színezett marcipánt!)
  10. Ha a cukormázat házilag készítjük, akkor a citromlevet simára keverjük a porcukorral, a mázat kilyukasztott végű kis zacskóba töltjük, csíkot rajzolunk a sapkák és a kesztyűk szélére, megmintázzuk a manók szakállát, szemét, orrát, valamint a sapkájuk bojtját és a kabátjuk gombjait.
  11. A manók kabátgombjaira és süvegjükre cukorgyöngyöket ültetünk, amíg a cukormáz még lágy, majd száradni hagyjuk. Ezután a szemük közepére olvasztott csokiból vagy sötét színű cukorgyöngyből pici pontot nyomunk.
  12. A megmaradt cukormázhoz piros ételfestéket keverünk és az orrukra nyomunk belőle egy csöppet. Hagyjuk, hogy megszáradjanak.


sütési hőfok: 150°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 12 perc




















6 megjegyzés:

  1. :D De cukik! Nagyon ügyes vagy! :) Azok a kis sapik... itt kuncogok rajtuk annyira jópofák! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! :) Én is kuncogtam, amikor már emberi formájuk lett. Időnként kiosontam a konyhába, hogy meglessem őket, hogy újra és újra nevessek egy kicsit. :)

      Törlés
    2. Hát azt elhiszem! "Enni-valóak"! :D Én is már vagy tizedjére nézem végig a képeket és folyton fülig ér a szám. :D

      Törlés
    3. De aranyos vagy! Na látod, ezért is jó blogolni, mert másokat is örömmel tölt el, amit készítünk. Úgy örülök, hogy ennyire bejönnek neked a kekszek. :)

      Törlés
  2. De cukik! :) Kicsit lelkiismeret furdalásom lenne, hogy megeszem szegény Mikiket. :(
    De csak egy kicsit! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kabóca! Most itt mosolygok, mert valóban úgy volt, hogy amikor leharaptam a lábát vagy a kezét (a fejéről nem is beszélve), akkor én is kicsit megsajnáltam a Mikit. :D ...de csak kicsit, ahogy te is írod. ;)

      Törlés