2013. december 3.

Krumplifőzelék sült hússal





A múltkori két krémlevesem állaga eszembe juttatta, hogy még sosem készítettem főzeléket. Bizony, én egy olyan gasztroblogger vagyok, aki sok mindent még soha nem készített. :D Ezt a tényt orvosolandó, most elérkezettnek láttam az időt egy jó kis hagyományos, mindenki által ismert főzelék elkészítésére. Nem másra esett a választásom, mint a krumplifőzelékre.
Nevezhetném Kumpi-főzeléknek is, ui. eme végtelenül egyszerű étek fotózásakor szeretett cicáink egyike, nevezetesen Kumpi – ki nevét, őrült költői magasságokban szárnyaló fantáziánknak köszönhetően, a krumpliról kapta az Úr 2001. esztendejében, - belegyalogolt a díszletbe és megörökíttetett.
Lehet kérem finnyogni, hogy mit keres egy macska emberi eledel közelében! Sajnálom, de nálunk ez mindennapos dolog, és még ha a konyhaasztal vagy a konyhapult tiltott terület is a számukra, azért a földön való fényképezésekkor testközelbe kerülnek az ebédünkkel, és csodás bundájukból az ételbe csempésznek 1-2 szálat nélkülözhetetlen fűszer gyanánt. - Bláááááhhhh...! - gondolhatják sokan. Mi azonban már rendkívül rutinosan, pókerarccal szabadítjuk meg nyelvünket az esetlegesen odatévedt „fűszeradománytól”.
Ez a főzelék azonban megúszta az utóízesítést, és helyette ezúttal érdekes háttérképpel lettem megajándékozva. Hadd mutassam be hát 4 cirkányunk egyikét, a valaha volt agresszor hölgyet, a félperzsa, lángosképű Kumpi nénit! A jövőben talán a többi szőrgombócunk is hasonló kedvességgel lep majd meg engem és a blog követőit.
Ja, el ne felejtsem: a főzelék nagyon jól sikerült, és az imádott karajnak hála dupla élvezetet nyújtott. :)






Hozzávalók 3 személyre:

Főzelékhez:

80 dkg krumpli (tisztítva mérve)
1 fej vöröshagyma
1 mk. pirospaprika
1 ek. mangalicazsír
1 tyúkhúsleves kocka
őrölt fehér bors
2 babérlevél
1 tk. majoránna

2 ek. tejföl
1 csapott ek. étkezési kukoricakeményítő


Feltéthez:

2 szelet sertéskaraj (ujjnyi vastag)
grillfűszer
finomliszt
1 ek. mangalicazsír


elkészítés:

  1.  A felforrósított zsíron megdinszteljük a megtisztított, finomra vágott hagymát, majd levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a pirospaprikát.
  2. A megpucolt, megmosott krumplit kb. 0,5 cm vastag karikákra szeljük, rátesszük a hagymára, megfűszerezzük, összeforgatjuk és felöntjük annyi vízzel (kb. 0,5 l), amennyi éppen, hogy csak ellepi.
  3. A megfőtt krumpli levéből kiveszünk egy keveset, elkeverjük a tejföllel, csomómentesre dolgozzuk benne a keményítőt, és besűrítjük a főzeléket. (Esetleg egy kis ecettel ízesíthetjük.) Összeforraljuk és melegen tartjuk.
  4. A húst 2 ív folpack között kiklopfoljuk, majd az így kapott, kb. 2 tenyérnyi szeleteket 4 darabra vágjuk. Beszórjuk a grillfűszerrel, 10 percig pihentetjük, majd kevés lisztbe forgatjuk, és a zsíron kisütjük. A főzelék mellé adjuk.





6 megjegyzés:

  1. Klassz! Így még nem próbáltam, de nagyon finom lehet! :) A képek nagyon "ott vannak". ...megint. És Kumpi... ♥ :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Tényleg finom, még én is jóízűen kanalaztam, pedig főtt krumpliból van. :D Nos igen, Kumpi az Kumpi, dinka, de imádom.

      Törlés
    2. :D De hát ezért imádjuk őket nem? Mert dinkák! :D Történjen bármi, az ember csak rájuk néz és már fülig ér a szája. Profi kis lélekgyógyászok! ;)

      Törlés
    3. Nagyon egyet tudok érteni! :) Mindig mosolyt csalnak az arcunkra, ráadásul nem is lehet rájuk sokáig haragudni. Arról nem is beszélve, mekkora mókamesterek és hihetetlen módon megérzik, ha bajod van. Csak odaülnek az öledbe, és mindjárt nem agyalsz a problémákon. :)

      Törlés
  2. pont krumplifőzeléket rendelt mára a házastársam - amit életemben nem csináltam még :) úgyh épp időben a recepted, kipróbálom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éci, akkor most izgulok, hogy nektek is jó élményben legyen részetek! Örülök, hogy végre te is krumplifőzelékezel! :D

      Törlés