2012. december 12.

Diós-gyümölcsös bonbon







Hamarosan itt a karácsony, ilyenkor a legtöbb háziasszony előre megsüti a 2-3 hétig is eltartható kekszeket és egyéb finomságokat. Ezeket eszegethetjük adventkor is, de az ünnepi asztalra is kerülhet belőlük.
A mi családunkban nem megszokott az aprósütemények készítése, mert nem nagyon rajongunk értük. Csak olyan tipikus karácsonyi édességeket szoktunk készíteni, mint a diós és mákos bejgli vagy kalács, ill. valamilyen krémes sütemény. Ennyi nekünk abszolút elég, úgy is épp eleget eszünk a főételből, alig marad már hely a sütiknek.
Most sem agyalom magam túl, hogy milyen édességgel lepjem meg a családot, de ebbe a bonbonba azonnal beleszerettem. Hihetetlen gyorsan megvan, rettentő finom, szaloncukornak is elkészíthető, sőt ajándékba is adható. Az biztos, hogy összedobok még egy adagot Advent 3. vagy 4. vasárnapjára. Ez most vendégeknek készült, akikről hamarosan beszámolok majd itt a blogon.
Szerintem érdemes dupla adagot készíteni belőle. ;)






Hozzávalók 40-42 darabhoz:

30 dkg dióbél
3 dkg darált nádcukor
8 dkg baracklekvár
2 ek. Portorico rum
15 dkg aszalt sárgabarack
50 ml narancs- vagy citromlikőr (vagy narancslé, ha gyerekek is esznek belőle)
10 ml frissen facsart citromlé
20 dkg étcsokoládé
1 ek. napraforgóolaj
cukorgyöngyök
2-3 dkg tejcsokoládé

elkészítés:

  1. A (késes aprítóval) durvára darált diót összekeverjük a nádcukorral, a lekvárral és a rummal.
  2. A felaprított aszalt sárgabarackot szélesebb tálba tesszük, felöntjük a citromlével kevert likőrrel, és lefedve, fél órát állni hagyjuk.
  3. Az áztatott gyümölcsöt alaposan összedolgozzuk a diós masszával, és nedves kézzel kb. 3 cm átmérőjű kis golyókat formázunk belőle.
  4. A csokoládét az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, 2 villa segítségével megmártóztatjuk benne a golyókat – a felesleget hagyjuk lecsepegni –, és egy nagyobb teflontepsibe vagy sütőpapírra sorakoztatjuk. Néhány bonbont cukorgyöngyökkel díszítünk, és így hagyjuk megdermedni rajtuk a csokoládét.
  5. A csokoládés díszítésre szánt tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, nejlonzacskóba kanalazzuk, a zacskó egyik csücskén egy pici lyukat ejtünk, és mintát rajzolunk a többi golyócskára. Száradni hagyjuk, majd a bonbonokat óvatosan leemeljük a sütőpapírról, tálra/tálcára rendezzük, vagy tetszés szerint csomagoljuk, ha ajándékba szánjuk.