2012. november 29.

Gombás csirkeragu





A sikeren felbuzdulva, hogy életemben először készítettem disznópörköltet (igaz, kizárólag szín húsból, combból, ami valljuk be, egy pörkölt esetében nem éppen a legjobb választás), úgy éreztem, most már megpróbálhatom csirkéből is, gombásan, mert hogy valamit az asztalra kellett tennem ebédre, hogy a Kedves ne maradjon éhen. Csakis azért neveztem el ragunak, mert nagyképűség lett volna pörkölt vagy paprikás névvel illetni. Azt majd akkor, ha kitanulom a módját a tökéletes pörkölt/paprikás készítésének. Már a kétféle elnevezés is gondot okoz, mármint hogy mit nevezünk pörköltnek és mit paprikásnak. Végülis kiderült, hogy paprikást főztem, csak épp rövid lével, ahogy a pörköltet szokás, így aztán jól összemostam a kettőt; szóval maradok inkább a ragu elnevezésnél. :D




Hozzávalók 2-3 személyre:

20 dkg konzerv csiperkegomba
½ csirkemell (15-20 dkg)
1 nagy fej vöröshagyma
4-5 ek. napraforgóolaj
1 púpozott ek. őrölt pirospaprika
1 tk. őrölt fűszerkömény
őrölt fekete bors

2 dl víz
1 ek. 20%-os tejföl

elkészítés:

  1. A hagymát felaprítjuk, a felhevített olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett, apróra vágott gombát, és pár percig sütjük.
  2. Rászórjuk a paprikát, a többi fűszert, összeforgatjuk, majd felöntjük a vízzel, és fedő alatt pároljuk.
  3. A húst kisebb kockákra vágjuk, sózzuk, kevés olajon fehéredésig sütjük, majd a gombás alaphoz adjuk, és fedő alatt tovább pároljuk.
  4. Ha túl sok leve van, fedő nélkül főzzük tovább, és amint besűrűsödött, belekeverjük a tejfölt. Tálaljuk.