2012. október 27.

Csemegehagymás füstöltsajt-leves








A tegnapi barátnőzős, finomat kajálós nap után ma nem voltam túlzottan éhes, ezért tökéletesnek ítéltem az alkalmat arra, hogy valami könnyebbet ebédeljek. Maradt még egy kis újhagymám, amit mindenképp fel akartam használni. Hamar eldőlt, hogy valami fincsi levesben fog visszanézni rám. Szeretem a sajtlevest, de füstölt sajtból még sosem készítettem. Mivel épp vettünk, így most kipróbálhattam.
Javaslom, hogy jó minőségű, és ne füstaromás sajtból készüljön, különben semmi különösre nem számíthatunk. A jóféle füstölt sajt nem olcsó mulatság, de a neki köszönhető ízélmény garantáltan maradandó emléket hagy bennünk.;)





Hozzávalók kb. 1 l leveshez:

12,5 dkg Parenyica vagy más füstölt sajt (nem füstaromás)
1 csomó csemegehagyma (4-5 szál)
1 egészen kis fej vöröshagyma
2 púpozott ek. fehér tönkölybúzaliszt
1 l zöldségalaplé
1 dl habtejszín
1 ek. mangalicazsír
őrölt fehér bors

pirított kifli- vagy kenyérkarikák a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A felaprított vöröshagymát és a karikára szelt csemegehagymát a zsíron megdinszteljük.
  2. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük az alaplével, és 5 percig főzzük.
  3. A levest leturmixoljuk, hozzáöntjük a tejszínt, összeforraljuk és felolvasztjuk benne a reszelt sajtot.
  4. A levest tálaljuk, és fűszeres olajjal ízesített, pirított kiflikarikákat kínálunk hozzá.