2012. október 20.

Körtekrémes pitetorta





Már megint linzertorta – tudom! Mea culpa, mea maxima culpa! Aki azonban egyszer rákap a pitetésztára, az nem bírja abbahagyni, és azon agyal, milyen gyümölccsel, milyen krémmel próbálja ki legközelebb. Ez egy megunhatatlan süti – most már én is tudom, és el kell hinnetek, hogy bármit tesztek is bele, nem fogtok csalódni benne. Egyetlen dologra kell csak odafigyelni, mégpedig arra, hogy maga a tészta tökéletes legyen. Na ez a tudomány, és bár alapjában véve ez egy végtelenül egyszerű és pillanatok alatt elkészíthető tésztaféle, mégsem olyan magától értetődő az, hogy elsőre is jól sikerül. Mert sajnos nem, ill. nem biztos. Nekem nagyon nem akart összejönni, de néhány kísérlet és egy jó alaprecept után megtört a jég – beléphettem a jó linzertészta készítők táborába. Anya sütievés közben már direkt a tészta szélét hagyja utoljára - márpedig ez elismerésnek számít. :)
Barátnőmmel minden héten talizunk. Hol ő jön hozzánk, hol pedig én őhozzájuk. Ez már hagyomány, nem tudnánk róla lemondani. Ezek a csajos napok a hét fénypontjai. Nem csak arra van alkalmanunk, hogy nagyokat beszélgessünk, hanem így végigkóstolhatjuk egymás repertoárját mind a fő fogások, mind a desszertek terén. Ezúttal ő látogatott meg engem. Úgy gondoltam, a húsos káposzta után muszáj eldicsekednem neki azzal, hogy a linzertészta, aminek a készítsését az ő útmutatásai alapján sajátítottam el, már majdnem pont olyan, mint az övé. Kapóra jött a körte, amiből az idén alig termett a telkünkön, de arra pont elég volt, hogy egy tortában töltsék be nemes feladatukat. Büszke vagyok erre a krém-ötletre, ami persze nem nevezhető az emberi zsenialitás csúcspéldájának, de legalább nagyon finom és egyszerű elkészíteni. Barátnőmnek nagyon tetszett az eredmény, a krém színe, állaga és íze, nem beszélve a tésztáról, ami szerinte már pont olyan, mint az övé. Nagy kő esett le a szívemről, de én persze tudom, hogy még mindig nem teljesen olyan, mint ami az ő keze alól kerül ki.
Ez a krém még engem is meglepett. Egyszerre édes, ugyanakkor savanykás és üde – tökéletes egy barátnőzős, egyfolytábanbeszélős naphoz.


Hozzávalók 24 cm-es piteformához:

Linzertésztához:

20 dkg liszt
12 dkg vaj
7,5 dkg cukor
1 kis tojás
késhegynyi sütőpor
1 púpozott ek. zsemlemorzsa

Körtekrémhez:
8 db közepes méretű körte
1 citrom leve
2-3 ek. cukor
1 tk. őrölt fahéj
½ mk. őrölt gyömbér
1 vaníliarúd
3 dl tej
8 dkg étkezési keményítő
3 dkg vaj

elkészítés:
  1. A sütőporral,cukorral vegyített lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott, hideg vajjal, hozzáadjuk a felvert tojást, és homogén tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett felületen kinyújtjuk, beleillesztjük a formába, és amíg a krém elkészül, nejlonzacskóba húzva hűtőben pihentetjük.
  3. A meghámozott, magházuktól megfosztott körtéket kisebb darabokra vágjuk, lábasba tesszük, hozzáadjuk a citromlét, a cukrot, a fűszereket, a vaníliarúd kikapart magjait, a vaníliarudat, és kis lángon puhára főzzük.
  4. Kivesszük belőle a vaníliarudat, a gyümölcsöt botmixerrel pépesítjük, majd visszatesszük a gázra, és besűrítjük a tejben csomómentesre kevert keményítővel. A vajat a még forró krémhez keverjük, majd hűlni hagyjuk
  5. A tésztát villával több helyen megszurkáljuk, megszórjuk zsemlemorzsával, és eloszlatjuk rajta a langyosra hűlt krémet.
  6. A pitét előmelegített sütőben készre sütjük, majd a formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni. A tetejét díszíthetjük szárított körteszirommal vagy kandírozott gyümölccsel.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc