2012. szeptember 27.

Tépkedős sajtos kenyér





Most, hogy Fahéj barátnőm abszolút jóváhagyta az általam is kipróbált receptjeinek népszerűsítését, „elődúrtam” a laptopim memóriájában gubbasztó régi ételfotóimat, és előszedtem mindent, aminek az eredetije tőle származik. Jellemző, hogy ez az a kenyér, amire a legjobban emlékszem, hiszen ez a kenyerek csimborasszója, és érthetetlen, miért csak egyszer sütöttem meg eddig.
A napokban a blogra feltettem egy anyukám által nemes egyszerűséggel csak „tarajos gőtének” titulált kenyeret, azt a bizonyos fokhagymás-sokmagvasat, és ott említettem, hogy ez a tépkedős sajtos adta hozzá az ihletet. Most azonban végre feltehetem az eredeti koppincsát, a prototípus utángyártott verzióját, amit én csakis akkor sütök majd meg újra, ha valami jeles alkalom lesz rá, de az is lehet, hogy nem kell hozzá jeles alkalom, csak a kínzó sóvárgás. :D Hiszen annyira eteti magát, hogy képes lennék bepuszilni az egészet 1 nap alatt. Méltó arra, hogy pl. vendégek előtt dicsekedjen vele az ember. Jóval kevesebb macera van vele, mint egy jó pogácsával, ízre-állagra mégis nagyon hasonló hozzá.
Fahéj javaslata szerint még tojást is tehetünk bele, de saját tapasztalatból mondom, hogy cseppet sem hiányzik belőle, nagyszerűen megállja a helyét anélkül is.








Hozzávalók 24x11x7 cm-es vagy 22x12x10 cm-es formához:

42 dkg liszt
20 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt
1 tk. só
2,7 dl tej
1 ek. cukor
2 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj

elkészítés:

  1. A langyos tejben simára keverjük az élesztőt és a vajat. (Nem kell felfuttatni.)
  2. A liszthez vegyítjük a sót, a cukrot, a fele adag reszelt sajtot, és hozzáöntjük az élesztős-vajas tejet.
  3. Megdagasztjuk (közben lisztezhetjük, ha szükséges), majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és ha nagyobb a sütőformánk, akkor 40x50 cm-es téglalappá nyújtjuk, ha pedig kisebb, akkor 40x40 cm-es négyzetté. (Én ez utóbbit választottam.
  5. A tésztát függőlegesen 4 egyforma széles sávra vágjuk, majd vízszintesen is. Így kis téglalapokat, kapunk, amiket kettévágunk. (Ha viszont négyzet alakúra nyújtottuk a kisebb sütőforma miatt, akkor négyzeteink lesznek, ezeket azonban már nem kell megfelezni).
  6. A tésztalapokat egyenként megkenjük az olvasztott vaj felével, rászórjuk a maradék sajtot, és kicsit lenyomkodjuk.
  7. A lapokat egyenként és lazán belesorakoztatjuk a kivajazott, liszttel behintett sütőformába, ügyelve arra, hogy a forma két vége ne a tészta sajtos felével érintkezzen. (Egyszerűbb, ha néhány lapot lazán egymásra teszünk, és így állítjuk a sütőformába. A többi tésztával is így járunk el.) Letakarva fél órát pihentetjük.
  8. Előmelegített sütőbe toljuk, szép pirosra sütjük, majd a formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni. Már langyosan is fogyaszthatjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc


Megjegyzés:
Amikor a tésztalapokat a sütőformába sorakoztatjuk, azok nem fognak teljesen végigérni. De ez jobb is, mert így a tésztának lesz helye kelni, és mire megdagad, hozzá fog érni a forma másik végéhez.