2012. augusztus 30.

Hagymás karajszeletek tükörtojással





A Kutyafül miatt ugyebár szinte mindig csirkemellet eszünk, ha húst sütök, és csakis azért tudom megenni olyan gyakran, mert mindig másként készítem el. Most azonban nem volt kedvem hozzá - disznóhusira vágytam. A karaj az egyik kedvenc sertéshús részem, mert különleges zamata van.
Az utóbbi időben sűrűn készítek csőben sült húsokat, így ezúttal is ebben a formában szerettem volna az asztalra tenni. Tükörtojással még sosem kombináltam, de több helyen is láttam már, hogy kivitelezhető. Érdekelt, hogy marad rajta a húson a toji. Hát nem marad - legalábbis nekem lefolyt a fehérje nagy része. A tapasztalatból okulva azt javaslom, hogy a hússzeleteket rakjuk a lehető legszorosabban egymás mellé, és így üssük rá a tojásokat. Aki már készített ilyen húst, az persze megoszthatja velem a titkot, hátha jobb ötlete van. :)




Hozzávalók 2 személyre:

4 szelet karaj
tej
2 nagyobb fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
½ szál hegyes erős paprika
4 tojás
őrölt fekete bors
cayenne bors

liszt
2 ek. mangalicazsír

elkészítés:

  1. A kisujjnyi vastag karajszeleteket üvegtálba tesszük és felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje, és egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
  2. Másnap leöntjük róla a tejet, a szeleteket enyhén kiklopfoljuk, a széleken körben bevagdossuk (ez megakadályozza, hogy a hús sülés közben összeugorjon vagy felpöndörödjön) és sóval, borssal ízesítjük.
  3. A szeleteket lisztbe mártjuk, forró zsiradékban hirtelen kisütjük, majd alufóliába csomagolva félretesszük.
  4. A hagymát megtisztítjuk, az erős paprikával együtt felkarikázzuk, és a maradék zsíron mindkettőt megdinszteljük.
  5. A megpucolt fokhagymát vékonyra szeljük, a már piruló hagymára dobjuk és enyhén megpirítjuk.
  6. A hússzeleteket vékonyan kizsírozott hőálló edénybe egymás mellé rendezzük, elosztjuk rajtuk a sült hagymát, közepükbe fészket készítünk, és mindegyikbe 1-1 tojást ütünk. (Ha a fehérje kicsit lefolyik, nem baj, a húsok egyben fogják tartani.)
  7. A tojásokat sózzuk, meghintjük cayenne borssal, majd előmelegített sütőben készre sütjük.
sütési hőfok: 180-200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc


Tipp:
A húsokat egy nagyobb, kiolajozott serpenyőbe is tehetjük, ráütjük a tojásokat, majd fedő alatt készre sütjük.