2012. augusztus 19.

Shirley Maclaine - Találd meg önmagad





Ezt a megdöbbentő könyvet Barátnőm adta nekem kölcsön hónapokkal ezelőtt, aki jó pár évvel korábban olvasta már könyvtári könyv formájában. Sok idő telt el, mire a kiadványra végül újfent rátalált, és gyorsan megvette. Ez a fura szagú írás bizonyára érdekes helyeken dekkolhatott az évek hosszú sora alatt, mert amikor hozzám került, a macskáink különös vonzódással viseltettek iránta. Ez igaz rám is, de nem a szaga, hanem a tartalma miatt.
Mint ahogy szerintem semmi a világon, így az sem véletlen, hogy mikor talál meg bennünket egy könyv. Magam számára nem is volt tehát meglepő, hogy most nálam van. No nem azért, mintha nem tudnám, ki vagyok, és arra lenne szükségem, hogy okos pszichológiai elemzéseket olvassak, amit aztán önmagamra vetítve hasznosítsak. Ez a könyv ui. nem erről szól.
Sokkal inkább elgondolkodtat bennünket, hogy nem kellene-e mindazt magunknak is elsajátítanunk, ami benne olvasható. Szeretem ezt a könyvet, s bár nehezen érthető, mégis értem-érzem, hogy az az út a helyes, amit bemutat.
Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akik nyitottak a meghökkentőre, és a mögé a világ mögé szeretnének látni, amit jelenleg szabad szemmel tapasztalunk.

Aki egy kicsit is jártasabb Hollywood világában, az bizonyára ismeri a híres színésznőt, Shirley Maclaine-t, aki több, mint 50 filmben szerepelt már. Itthon sokan nem tudják, de ő Dick Tracy, azaz a szintén színész, Warren Beatty nővére. Az Oscar-, Emmy-, Golden Globe- és számos egyéb díjjal rendelkező művésznő nem csupán a filmvilágban alkotott jelentőset, hanem írónőként és gondolkodóként is számon tartják, továbbá az emberi jogok elhivatott támogatója és szószólója. 10 nemzetközi bestsellert írt.

„Találd meg önmagad” című könyvét valamikor a '70-es években vetette papírra, és ennek nyomán fél Hollywood buggyantnak nézte. Ez volt az első írása, ami Magyarországon 1984-ben jelent meg.

Olyan belső utazásra hívja az olvasót, aminek segítségével bepillantást nyerhetünk személyes életébe. A spirituális kalandtúra során Shirley megtalálta önmagát, és ez befolyással volt későbbi életére, megváltoztatta azt. Megtapasztalta a testen kívüli élményt, és ennek köszönhetően hihetetlennek tűnő tényeket tudott meg saját, ill. mások előző életeiről. Bár a színésznő eredendően kételkedő alkat, mégis eljut a megvilágosodásig, és rádöbben, hogy az élet megszámlálhatatlan lehetőséggel van teli.


Mesés könyv a tésztákról





A 30 évnyi tapasztalattal és több neves díjjal is rendelkező francia séf, Michel Roux könyvére tavasszal tettem szert. Csak úgy ittam magamba a sok-sok szemet gyönyörködtető képet. Arról nem is beszélve, hogy számos nagyszerű recepttel lettem gazdagabb.

A kiadvány fejezetekbe rendezve mutatja be az összes klasszikus tészta készítési módját, ill. közérthető módon tálalva több receptet is megtalálhatunk benne. Helyet kapnak az édes és sós tésztaételek, újszerű felfogásban jelenítve meg a klasszikus recepteket. Mindezen túl az olvasó könnyedebb elkészítési technikákkal is megismerkedhet.

Személy szerint máris pozitív benyomásaim vannak a könyvvel kapcsolatban, ui. az eddig kipróbált tésztareceptek abszolút beváltak. Ennek köszönhetően búcsút inthettem a bosszankodásnak, ami a pitetészta nyújtását, ill. ízét illeti.
Michel Roux könyve az interneten több kiadótól is megrendelhető; és érdemes szétnézni, hogy a legolcsóbban juthass hozzá.