2012. augusztus 15.

Quiche Lorraine





Idegesített, hogy a napokban a húsos-sajtos pitécskék szélei alacsonyak lettek, így nem tudtam elkészíteni ezt a lotharingiai ételt. A "Tészta varázs" című könyvben ui. gyönyörű magas a tésztakosarak pereme, és ezt akartam elérni én is. Tudtam, hogy az elősütés mindig azt eredményezi, hogy a tésztaperem "lezuhan", így egyszerre csak 3 formát béleltem ki tésztával, a másik hármat pedig beletettem (a kivehető aljuk nélkül), mint az egymásba rakott tányérokat. Ez jól kitámasztotta a tészta szélét, így az nem csúszott le a perem belsején. Vígan önthettem bele a tojásos keveréket. Azt nem mondom, hogy olyan magasak lettek, mint a könyvbéli képen, de jobb lett, mint az első próba során.
Az íze önmagáért beszél. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen finom. Ez a pitetészta a pogácsáéra emlékeztet (itteni hozzávalókból legalábbis olyan lett), a töltelék pedig nagyon illik hozzá.
Ha a nyers tésztából kimarad valamennyi, csomagoljuk háztartási fóliába, és hűtőben 1 hétig, fagyasztóban pedig legalább 3 hónapig is eláll.




Hozzávalók 6 db tartlet formához:

Pâté brisée-hez:
20 dkg finomliszt
10 dkg puha vaj
1 mk. só
egy csipet kristálycukor
1 kis tojás
½ ek. hideg tej

Töltelékhez:
10 dkg bacon
5 dkg reszelt sajt (pl. Gruyére vagy Comté)

Öntethez:
2 dl habtejszín
1 tojás
1 tojássárgája
őrölt fekete bors
egy csipet szerecsendió


elkészítés:

  1. A liszt közepébe tesszük a felkockázott vajat, a sót, a cukrot, a tojást, ujjbegyeinkkel simára dolgozzuk, majd apránként beledolgozzuk a lisztet, amíg morzsalékos állagú nem lesz. Hozzáadjuk a tejet, és sima felületű tésztává gyúrjuk.
  2. A pâté brisée-t lisztezett felületen 2-3 mm vékonyságúra nyújtjuk, 15 cm átmérőjű körlapokat szaggatunk ki belőle, és kibéleljük velük a sütőformákat. A tészták alját villával körkörösen több helyen megszurkáljuk. Letakarva hűtőben pihentetjük 20 percet, majd 190°C-ra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt elősütjük.
  3. A töltelékhez a bacont zsiradékmentes serpenyőben üvegesre sütjük, majd elosztjuk a pitéken, és megszórjuk reszelt sajttal.
  4. Az öntethez a tojást, a tojássárgáját és a tejszínt elkeverjük, megfűszerezzük, majd leöntjük vele a pitéket.
  5. A sütő hőmérsékletét 170°C-ra mérsékeljük, és kb. 15 perc alatt készre sütjük a pitéket. A formából kivéve, rácson hagyjuk langyosra hűlni.
sütési mód: hőlégkeverés