2012. augusztus 10.

Színes túróval töltött paprikagyűrűk





Izgatott engem ez a túróval töltött paprika-téma. Most amúgy is muszáj kevésbé hizlalót adnom a Kutyafülnek, mert nagyon kerekedik már a pocakja. Ő szerencsére szereti az ilyesmit, így nem volt kérdés az elkészítése. Rántott hús mellé teljes nyugalommal fogyaszthatja az is, aki épp fogyózik, de lehetőleg sovány túróval töltse.

Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg tehéntúró
 
2 pritamin paprika (lehet sárga vagy zöld is) 
2 zöldpaprika 
1 púpozott ek. 20%-os tejföl
3 ek. apróra vágott lila hagyma
fél szál hegyes erős paprika, aprítva 
1 mk. só 
pár csepp napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A túrót villával áttörjük, összekeverjük a tejföllel, és megsózzuk. A zöldségeket megmossuk, megszárítjuk.
  2. A hagymát, az erős paprikát és az egyik pritamin paprika kalapját felaprítjuk, és az erős paprika kivételével a túróhoz adjuk.
  3. Az erős paprikát pici olajon megfuttatjuk, hűlni hagyjuk, majd ezt is a túróhoz keverjük.
  4. A csumájától és belső erüktől megfosztott pritamin- és a zöldpaprikákat megtöltjük a színes túróval. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
  5. A töltött paprikákat tálalás előtt felszeleteljük és húsok mellé kínáljuk, vagy hidegtálra tesszük, de magában is fogyaszthatjuk.



Sós túrós és szilvalekváros derelye tejfölösen





Gyerekkorom kedvenc étele a derelye. Anyai nagymamám nagyon értett a készítéséhez, és csakis akkor fogott hozzá, amikor összejött a család. Mindig érdeklődve figyeltem, ahogyan a keze alatt megszületett a csoda. Mami mindig szép kerekre nyújtotta a tésztát, elmagyarázta, miért kell nyáron betakarni addig az elsőt, amíg a másikat is kinyújtja. Olyankor óvatosan a nyújtófára tekerte a tésztát, a heverőn lévő terítőre helyezte, majd betakarta, hogy ne száradjon ki. Amikor megvolt a második tésztakör is, takaros kis túró-, ill. szilvalekvár kupacokat kanalazott rá egymástól tisztes távolságban, és gondosan befedte azokat az előző tésztával. Ujjbegyeivel lenyomkodta a töltelék körül, miközben görbe kisujját jellegzetesen eltartotta a többitől. A műveletet megismételte villával, hogy a tészta mindenhol alaposan összeragadjon. Figyelmeztetett, hogy a bennrekedt légbuborékokat el kell tüntetni. Végül derelyevágóval négyzetekre vágta.
Élvezettel néztem, ahogyan a megfőtt tésztára forró zsírt sercintett egy kis ütött-kopott lábosból, majd tejfölt kanalazott rá, és laza mozdulatokkal összerázta a zománcos tálban figyelő finomságot. Ezt az utóbbi mutatványt nem könnyű utánozni; mindig ámuldoztam rajta. Arra szolgál egyébként, hogy anélkül járja át a derelyét a „kenőanyag” , hogy az összetörne. Mamikám egyébként nem csak a túrós, hanem a lekváros derelyét is tejfölösen készítette, sosem hempergette meg zsemlemorzsában, sőt a túrós nála mindig is sós volt. Kisgyerekként a töltelék kupacolásában segédkeztem, később belekontárkodtam a tésztagyúrásba is, és gimnazista lehettem, amikor már én nyújthattam ki. Mami nagyon örült annak, hogy milyen szép kerekre sikerült kinyújtanom, és mondogatta, hogy nemsoká átvehetem tőle a stafétabotot. 13 évvel ezelőtt, amikor már jobbnak láttuk, hogy Anya viselje gondját, Mami hozzánk költözött, és akkor készítettünk utoljára együtt derelyét. Aztán Mami elment, magával vitte a derelyekészítés titkát.
Nevelőapám évek óta mondogatta, hogy hiányzik neki a Mami-féle derelye, de Anya valamiért sosem készített. Amióta rendszeresen főzőcskézek, egyre több ételhez érzek bátorságot, így a tésztagyúráshoz is. És mit lehet csinálni a házi készítésű tésztából? Sok mindent, pl. derelyét. Meg is próbálkoztam vele, és megszületett életem első derelyéje! Azt hiszem, Mami velem volt végig, miközben ügyködtem, mert amikor kinyújtottam mindkét kört és betöltöttem túróval, ahogy az ujjammal nyomkodtam össze a tésztát, egy könnycsepp hullott az egyik túrókupacra, majd még egy, aztán megint egy – nem tudtam folytatni a munkát, zokogtam. Megrohantak az emlékek, a Mamival való közös munka képei. Hirtelen mindent tisztán láttam, és Ő ott állt mellettem. Büszke volt rám. A derelyekészítés igazi tudomány, és Mami észrevétlenül adta át nekem a TITKOT. A boldogságomat csak fokozta, amikor Anyáék a kóstoló után közölték, hogy pont olyan, mint amilyen a Mamié volt. A legfinomabb étel a világon!

Hozzávalók 8 személyre:

Tésztához:

90 dkg finomliszt

5 tojás (tanyasi)

kb 3 dl víz

1 tk. só


Töltelékekhez:

50 dkg tehéntúró (házi)

2 tojás (tanyasi)

só (ízlés szerint)

35 dkg házi szilvalekvár (nem folyós)


Tetejére:

8 dkg zsír

80 dkg 20% tejföl vagy házi tejföl


elkészítés:


  1. A töltelékhez a túrót áttörjük, majd elkeverjük a felvert tojással és a sóval. (Megkóstoljuk, hogy elég sós-e.)
  2. A tésztához a liszt közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, és a vízzel együtt homogén (se nem túl lágy, se nem túl kemény) tésztává gyúrjuk.
  3. Késsel kettévágjuk, kis cipókat formázunk belőlük, és letakarva negyedórát pihentetjük.
  4. A cipócskákat enyhén lisztezett deszkán ellapítjuk, és folyamatosan forgatva, a széleken az öklünkkel lenyomkodjuk. (Ebben a fázisban kisebb pizza méretűek a tésztakorongok.)
  5. A korongokat nagyon vékonyra és közel egyforma méretűre nyújtjuk, közben lisztezzük, hogy ne ragadjon se a deszkához, se a nyújtófához, és ügyelünk arra is, hogy szép kerek maradjon mindkettő. (Nem szabad nagyon lisztezni, mert később a töltésnél nem tudjuk majd összeragasztani. 2 nagyobb tésztakör helyett 4 kisebbet is nyújthatunk, és ekkor a tésztát úgy osztjuk el, hogy a túróshoz nagyobb mennyiség jusson.) A kinyújtott tésztát addig tiszta terítőre fektetjük, amíg a másikkal foglalkozunk.
  6. A tészták egyikére sorban ráhalmozzuk a túrót, a kupacok között min. 2 ujjnyi távolságot hagyva, ill. a fennmaradó helyre a lekvárt is elosztjuk, majd óvatosan betakarjuk a másik tésztával.
  7. Ujjunkkal a kupacok közötti „csapásokat” lenyomkodjuk, ugyanezt egy villa íves részével is megismételjük, hogy még jobban összetapadjon az alsó és a felső réteg, és közben figyelünk arra, hogy ne maradjon légbuborék közöttük. (Ha ilyet tapasztalunk, szúrjuk ki, majd tapasszuk össze vagy foltozzuk be alaposan, nehogy a lyukon később kifolyjon a töltelék!)
  8. A betöltött derelyét derelyevágóval négyzetekre vágjuk (az esetlegesen kimaradt, töltetlen részeket is felvágjuk), majd lobogó, sós vízben kifőzzük. (A sósakat és a lekvárosakat külön-külön főzzük ki.) Ha a derelye feljön a víz felszínére, onnantól még kb. 3 percig főzzük.
  9. Ha kész, szűrőkanállal kimerjük a vízből, jól lecsepegtetjük, külön-külön tálakba szedjük, forró zsírral megöntözzük, tejfölt kanalazunk rá, megsózzuk, és enyhén dobáló mozdulatokkal alaposan összerázzuk.
Tipp:
Ha a kinyújtott tésztára konyharuhát terítünk, könnyen feltekerhetjük a nyújtófára, és megelőzhetjük, hogy a tészta összeragadjon. Így terítsük aztán vízszintes felületre és takarjuk be a konyharuhával, amíg a másik tésztakört nyújtjuk! A kétféle töltésű derelyét külön lábosban is főzhetjük, és szűrőkanál helyett szűrőtálat is használhatunk, hogy alaposabban lecsöpögjön a felesleges főzővíz.
Ha marad másnapra, serpenyőben melegíthető, és ilyenkor a lekváros derelye enyhe pírt kap – az előző napi élmény így fokozható. :)

 
Az elkészítés lépései:
1. összeállítjuk a tésztát, 2. pihentetjük

3. megformázzuk, 4. kinyújtjuk

5. megtöltjük túróval/szilvalekvárral, 6. beborítjuk a másik tésztakörrel

7. a tésztát lenyomkodjuk az ujjbegyünkkel, 8. ...majd villával is

9. négyzetekre vágjuk

Zsályás-tejszínes csirke zöld tea tésztával





Egyik barátnőm kertjében megláttam a zsályabokrot. Kaptam is belőle néhány levélkét, amit azonnal fel kellett használnom. Egy ideje nem tartunk itthon bolti száraztésztát, ezért magam gyúrtam ismét, de ezúttal belecsempésztem az ajándékba kapott zöld teaporból is egy keveset. Utóbbival vigyázzunk, mert csak kevés kell belőle, különben túl intenzív lesz az íze (én így jártam), azon túl, hogy gyönyörű zöldre festi a tésztát! Persze, aki szimpatizál vele hangsúlyosabb formában, az tegyen bele bátran. A zsálya érdekes ízű, régi fűszernövényünk, mégis a mai világban újfajta ízt kölcsönöz ételeinknek. Nem kell tartani tőle.

Hozzávalók 3 személyre:

Zöld tea tésztához:
20 dkg finomliszt (ha szükséges, gyúrás során még adagolhatunk a tésztához)
4-8 g zöld teapor
2 nagyobb tojás (tanyasi)
1 mk. só
2 ek. olívaolaj a futtatáshoz

Zsályás-tejszínes csirkemellhez:
40 dkg csirkemellfilé
fél szál póréhagyma (kb. 15 cm hosszú)
2 ek napraforgóolaj
2 ek. liszt
2,5 dl tejszín
1 mk. őrölt fekete bors

1 ek. friss vagy szárított zsálya
½ citrom leve
1 ek. mustár

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztbe vegyítjük a zöld teaport és a sót. (Minél több teaport keverünk hozzá, annál zöldebb és hangsúlyosabb ízű lesz.)
  2. A zöld liszt közepébe fészket készítünk, beleöntjük a felvert tojásokat, összedolgozzuk a liszttel, és tésztává gyúrjuk. Háztartási fóliába csomagolva, hűtőben min. 30 percig pihentetjük.
  3. A húshoz a póréhagymát vékony karikákra vágjuk, az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet.
  4. Ha a hús kifehéredett, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a lisztet, és felöntjük a tejszínnel. Belekeverjük a mustárt és a zsályát, citromlét adunk hozzá, és készre pároljuk.
  5. Pihentetés után a tésztát kettéosztjuk, gombócokat formálunk belőlük, tenyerünkkel kissé ellapogatjuk, és enyhén lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtjuk úgy, hogy nyújtás közben mindig 90º-kal elforgatjuk, hogy szabályos kör alakjuk legyen.
  6. Éles késsel csíkokra vágjuk és lobogó, sós vízben kifőzzük. Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, és a leszűrt főtt tésztát megfuttatjuk rajta.
  7. A tejszínes húst megmelegítjük és a tésztára szedjük.

Szalagtészta sajtos-tejszínes szósszal, csirkefalatokkal





Komolyabb főzésre nem volt időm, ezért a jól bevált főtt tészta mellett döntöttem. A legtöbb ember csodálkozik azon, hogy én miért vagyok képtelen a tésztát tejföl nélkül megenni. Én meg azon csodálkozom, hogy ők csodálkoznak. Bármit is gondolnak, én bizony csak alapos tejfölözés után szedem rá a mártást a tésztára, legyen az bármilyen ízű is. Ezzel nem vagyok egyedül – apjukom is így szereti.

Hozzávalók 2 személyre:

fél csirkemellfilé
20 dkg szélesmetélt
1 fej vöröshagyma
20 dkg nagy lyukú sajt
10 dkg magyaros ízű tömlős sajtkrém
2,5 dl tejszín
1 tk. kakukkfű
1 mk. oregánó
kevés szerecsendió

őrölt fekete bors
mangalicazsír
1 kis pohár 20%-os tejföl

elkészítés:

  1. A tésztát lobogó, sós (olajos) vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk, és megfuttatjuk rajta a főtt tésztát.
  2. A csirkemellet apróra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és kevés zsíron megpirítjuk.
  3. A mártáshoz a hagymát lereszeljük, kis zsiradékon megdinszteljük, majd felöntjük a tejszínnel. Belenyomkodjuk a tömlős sajtkrémet, beleszórjuk a reszelt sajtot, sózzuk, fűszerezzük.
  4. Ha a sajt felolvadt, a mártáshoz forgatjuk az előzőleg megpirított csirkemell falatkákat.
  5. A tésztára rákanalazzuk a kívánt mennyiségű mártást (akár pluszban még tejfölt is) és tálaljuk.


Csirkefalatok paradicsomos-füstölt sajtos hagymamártásban, széles metélttel





Megint sikerült finom füstölt sajtot szereznem attól a nénitől, aki a kispiacon szokta árulni a házi tejet, túrót és egyéb -divatos kifejezéssel élve- bio dolgokat. Egyik nap megígértem a Kedvesemnek, hogy a már hetek óta tartó fogyókúránkat egy ebéd erejéig felfüggesztjük, és végre tésztás napot tartunk. Kikövetelte, nem volt mit tenni. Mindketten imádjuk a szélesmetéltet, és erre akartam valami feltétet. Az újabb adag füstölt sajt a szatyorban figyelt, a hagymamártás pedig nálunk alapkaja, ha tésztát akarunk enni, és gondoltam, ezúttal mehetne bele egy kis paradicsom is, hátha így meg tudom enni. Jelentem, meg tudtam! Fogalmam sincs, hogy készül a bolognai szósz, de talán valami hasonló lehet. Csirkemell helyett magamnak inkább darált sertéshúsból készíteném, mert az számomra teltebb, zamatosabb ízű.

Hozzávalók 4 személyre:

1 egész csirkemellfilé

őrölt fekete bors
2 ek. napraforgóolaj

Mártáshoz:
2 nagy paradicsom
3 fej vöröshagyma
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. őrölt pirospaprika

1 tk. bazsalikom
1 ek. oregánó
2-3 ek. napraforgóolaj
5 dkg sima vagy csípős fűszeres füstölt sajt

elkészítés:

  1. A húst apró kockákra vágjuk vagy ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon fehéredésig sütjük.
  2. A paradicsomot pár pillanatra forrásban lévő vízbe tesszük, a vízből kivéve lehúzzuk a héját, majd kisebb darabokra vágjuk.
  3. A hagymát felaprítjuk, serpenyőben a felhevített olajon megdinszteljük, a fokhagymát is beletéve tovább dinszteljük és megsózzuk. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát.
  4. A serpenyőt visszatesszük a tűzre, a paradicsomot is a hagymához adjuk, fűszerezzük, és fedő alatt, kis lángon, néhányszor megkeverve készre főzzük. Ha kell, adhatunk még hozzá sót.
  5. Ha a mártás kész, botmixerrel homogenizáljuk, de aki rusztikusabban szereti, az hagyhatja darabosra. A félig megsült csirkefalatkákat belekeverjük a mártásba, és készre főzzük.
  6. A végén beleszórjuk a reszelt füstölt sajtot, és néhányszor átkeverve hagyjuk, hogy a sajt felolvadjon a mártásban.
  7. A ragut tésztára vagy rizsre szedjük, de halmozhatjuk akár pirítós kenyérre is.

Vaníliaöntet





Mindig is szerettem a vanília sodót, de sosem készítettem. Mivel fagylaltalapnak is kiváló, végre nekifogtam. A vaníliaöntet készítésének persze nem ez az egyetlen módja, de én emellett döntöttem. Használható hozzá vaníliakivonat vagy vaníliarúd kikapart magja, de én eddig mindig csalódtam az utóbbiban. Sosem lett vanília ízű, bármit készítettem belőle. Így aztán maradtam a jól bevált Bourbon vaníliás cukkernél.




Hozzávalók:

2 tojássárgája
2 dkg cukor
1,5 dl tej
8 dkg házi készítésű cukrozott, sűrített tej
1 cs. Bourbon vaníliás cukor

elkészítés:

  1. A tojássárgákat a cukorral lábasban fehéredésig keverjük, majd hozzáöntjük a sűrített tejjel kevert, meglangyosított tejet.
  2. Kézi habverővel, kis lángon addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. (Viszonylag híg állagú lesz, de ha kihűl, kissé besűrűsödik.)
  3. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és kihűtjük, vagy pl. aranygaluskához azonnal tálaljuk.

Receptek vaníliaöntettel:
Vaníliafagylalt egyszerűen

Vaníliás krémfagylalt






Sajtos mártogatós





A maradék krémfehérsajt másik felét ehhez a mártogatóshoz használtam föl. Rántott vagy nyers zöldségekhez (pl. cukkini, sárgarépa), vagy akár sült krumplihoz is kínálhatjuk. Plusz só nem kell hozzá, mert a krémfehérsajt elég sós. Langyosan is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók 2 személyre:

2,5 dl tejszín
10 dkg sós krémfehérsajt
10 dkg magyaros ízű tömlős sajtkrém
15 dkg trappista sajt
1 tk. őrölt fekete bors
1 mk. őrölt szerecsendió
1 tk. étkezési keményítő
0,25 ml víz

elkészítés:

  1. A krémfehérsajtot kisebb darabokra vágjuk, a trappista sajtot lereszeljük.
  2. A tejszínt lábasba öntjük, fűszerezzük, beletesszük a sajtokat, és addig kevergetjük, míg teljesen felolvadnak.
  3. Kevés vízben elkeverjük a keményítőt, a sajtmártáshoz adjuk és összeforraljuk. Miközben hűl, néhányszor átkeverjük. 
     

"Sütött" kifli






Ez az egyszerű melegszendvics szinte az első számú kedvencünk. Évek óta készítem. Nem lehet megunni, annyira finom, és az illata belengi a konyhát. Sokféleképpen variálható a töltelék, de nekünk így a leginkább fogunkhoz való. A neve is egyszerű, bár senki sem érti elsőre, hiszen a kifli már eleve egy megsütött dolog, mi csak összesütjük. Csakis kontakt grillel készítem, másfajta sütési mód alkalmazásakor nem olyan jellegzetesen "sütött kiflis" az íze. Friss kifliből nem olyan jó, mert a benne lévő nedvesség miatt nem sül át rendesen, és nem olvad meg a sajt. Úgyhogy szikkadt kifliket elő, és hajrá! :D






Hozzávalók 2 darabhoz:

2 szikkadt kifli (nálam "Az a régi sulis kifli...")
8 szelet csípős szalámi
6 szelet trappista/eidami/Pannónia sajt
4 karika lila hagyma
8-10 karika hegyes erős paprika
1 ek. 20%-os tejföl
vaj

elkészítés:

  1. A kifliket félbevágjuk, megkenjük vajjal, majd az alsó felükre kevés tejfölt kenünk.
  2. A tejfölös felükre 3-3 vékony szelet sajtot, 4-4 szalámit, ill. erős paprika karikákat teszünk, és lila hagymával zárjuk a sort úgy, hogy a hagymakarikákat szétbontjuk, és a gyűrűket elosztjuk az előző rétegen. (Ha úgy tetszik, a sajt is kerülhet legfölülre, akkor garantáltan megolvad).
  3. A kiflik domború felét a töltött részre helyezzük, és kontakt grillsütőben ropogósra sütjük.







Húsos pita kukoricával





A rozmaringos pitát ezzel a belevalóval töltöttem meg, mi így is nagyon szeretjük. Imádom ezt a kaját, és utálom, hogy nem ehetem minden nap, amióta elmúltam 35.








Hozzávalók 4 személyre:

4 db pita (pl. rozmaringos pita)
30 dkg csirkemellfilé vagy maradék sült hús
grillfűszer
1 közepes fej vöröshagyma
½ szál hegyes erős paprika
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. őrölt pirospaprika
3 ek. 20%-os tejföl
15 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt
4-5 ek. konzerv kukorica
1 jó ek. mangalicazsír

elkészítés:

  1. A húst kis kockákra vágjuk, alaposan beszórjuk a grillfűszerrel, és negyedórát állni hagyjuk.
  2. A hagymát és a paprikát finomra vágjuk, a zsíron megdinszteljük, a tűzről levéve hozzákeverjük a fokhagymát, a pirospaprikát, majd visszatesszük a gázra, és a húst is hozzákeverve készre sütjük.
  3. Belekeverjük a kukoricát és a tejfölt és összerottyantjuk.
  4. A pitákat éles késsel félig felvágjuk. Két száraz serpenyőben egymásra teszünk 2-2 pitát, és kis lángon megpirítjuk mind a két oldalukat (közben lapáttal alájuk nyúlunk, és átfordítjuk a még sületlen felükre).
  5. A kezünkre konyhai fogókesztyűt húzunk, a forró pitákat így töltjük meg előbb reszelt sajttal, majd pedig a kukoricás hússal.Tálaljuk.






Almás-hagymás crostini






Ajándékba kaptam egy szakácskönyvet, és ebből mazsolázgattam ki a nekem tetsző recepteket. Elsőként ezt az ételt készítettem el, mert nagyon kíváncsi voltam az alma-hagyma együttes ízére. Érdekes, pikáns ízű szendvics ez, jó kis kalandtúra az én konzervatív gyomromnak.

Hozzávalók 2 személyre:

1 fej lila hagyma
1 savanykás alma
3-4 ek. olívaolaj
2 ek. balzsamecet
1 csapott ek. barna cukor

őrölt fekete bors
fél bagett

elkészítés:

  1. A hagymát vékony karikákra vágjuk, serpenyőben, fedő alatt 2 evőkanál olívaolajon megpároljuk, majd fedő nélkül pirítjuk tovább.
  2. A meghámozott, kimagozott almát kis kockákra aprítjuk, majd a hagymához hozzáadva, rövid ideig pároljuk.
  3. Meglocsoljuk balzsamecettel, cukorral édesítjük, sóval, borssal fűszerezzük, és készre pároljuk.
  4. A bagettet ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, felhevített olívaolajon ropogósra sütjük, és ráhalmozzuk a feltétet. Azon melegében kínáljuk.

Rántott pecsenye kacsamáj zsúrkenyéren






A máj nálam alapvető étel, akár sertés, akár szárnyas. Elég zsenge gyerekkoromban mutatkoztunk be egymásnak, és azóta töretlen a "szerelem". A rántott sertésmáj pl. hagymás-borsos tört krumplival az igazi, de ha megmaradt, sokszor ettem úgy, hogy apukám zsírral vagy vajjal megkente a kenyeret, és rásorakoztatott egy jó adagot belőle. Reggelire citromos teával mennyei eledel. Én most kacsamájat rántottam ki és tettem vele ugyanazt, amit anno az apukám.




Hozzávalók 4 személyre:

8 darab pecsenye kacsamáj
3 dl tej
4 gerezd fokhagyma (elhagyható)
őrölt fehér bors

finom- vagy rétesliszt
1 tojás + 2 ek. tej
durva szemű zsemlemorzsa
kacsa- vagy libazsír, esetleg napraforgóolaj a sütéshez
személyenként 2 szelet zsúrkenyér
vaj/kacsazsír/libazsír/paprikás mangalicazsír a kenéshez

elkészítés:

  1. A májat tálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje. Másnapig, vagy minimum 3 órára hűtőbe tesszük.
  2. Jól lecsepegtetjük, meghintjük  őrölt borssal, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.
  3. A zsiradékot felforrósítjuk, beletesszük a májat, és rögtön mérsékeljük alatta a lángot. A májat mindkét oldalukon pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedve hűlni hagyjuk.
  4. Ha a máj langyosra hűlt, rézsútosan felszeleteljük, megsózzuk és elrendezzük a megkent kenyérszeleten.

Kukoricás szendvicsek






Vacilláltam, hogy feltöltsem-e az én drága kukoricás szendvicskémet, ui. annyira egyszerű kaja és annyira fotózhatatlan, hogy az már talán nevetséges. Aztán úgy döntöttem, mégis itt a helye, mert mindenkinek tudnia kell, mennyire finom. Évekkel ezelőtt hetekig ezen éltem, és most újra rákattantam. Egyszerűen nem bírom abbahagyni, annyira a fogamhoz való. Imádom, ahogy a forró kukorica megolvasztja a sajtot, és azt is, ahogy minden lepotyogni igyekszik. :D Ezt képtelenség szépen enni, és direkt ez benne a jó. Úgy próbálom megakadályozni a kukoricaszemek szökését, hogy a tejfölt a szendvics legtetejébe teszem kötőanyagként. Ez a képen nem mutatott volna jól, ezért inkább majdnem legalulra kentem, hiszen muszáj volt valamit kitalálnom, hogy fotogénebb ételt faragjak belőle. Egyébként kimondottan utálok szendvicset készíteni, mert olyan sokáig tart babrálni vele 2 fő számára, hogy ezalatt az idő alatt akár egy komplett meleg ételt is össze lehet dobni. A kukoricáért azonban megéri fáradozni, és akkurátus módon szeletelgetni a hozzávalókat.
Kifliből, kenyérből is elkészíthető, de én zsömléből és annak is az alsó feléből szeretem a legjobban. :)






Hozzávalók 1 személyre:


1 zsemle (nálam saját sütésű)
4 szelet csípős szalámi
1 szelet sonka (pl. csirkemellsonka)
4 dkg Pannónia sajt, reszelve
8 karika hegyes erős paprika
3 ek. konzervkukorica
2 tk. aprított lila hagyma
2 ek. tejföl (20%-os)
vaj

elkészítés:

  1. A zsemlét kettévágjuk, a kalapjából levágunk egy keveset, hogy ne billegjen, majd a vágott felüket megkenjük vajjal.
  2. Az egyik fél zsemlére 4 szelet szalámit teszünk, erre kerül 4 szelet hegyes erős paprikakarika, majd 1 evőkanál tejföl és 2 dkg reszelt sajt.
  3. A másik vajas zsemlefélre sonkát teszünk, és az előbbi sorrendben a többi hozzávalót is rápakoljuk.
  4. A kukoricát kevés vajon megfuttatjuk, még forrón a zsemlék tetejére kupacoljuk, hogy megolvadjon tőle a sajt, és megszórjuk aprított lila hagymával. (Boldogan, nyammogva megesszük. Közben szalvétával sűrűn törölgetjük a szánk sarkát, és feleszegetjük a lepotyogott kukoricaszemeket. :D)
Tipp:
Piros Aranyat is pöttyenthetünk az egész cucc tetejébe.
Ha a zsemlénk kissé már szikkadt, vágjuk félbe, és serpenyőben vagy kontakt grillsütőben egy hangyányit melegítsük meg, hogy megpuhuljon. A héja isteni ropogós lesz! ;)






Paprikás vöröshagymakrém





Mostanában nem főzök. Alkotói válság van. Mivel elfogyott a margarin, amit a jól bevált kis kukoricás zsemlémre kenek, ezért gyors megoldásként gyerekkorom kedvencét, sajtos-tejfölös tésztát főztem. Erre szedtem rá a hagymakrémet, ami nagyon jó ízt és szép színt adott a tésztának.




Hozzávalók:

2 nagy fej vöröshagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
2 ek. mangalicazsír
1 ek. pirospaprika
őrölt fekete bors (ízlés szerint)

2 dl víz

elkészítés:

  1. A vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük vagy finomra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, áttörjük.
  2. A vöröshagymát a felhevített zsírra tesszük, sózzuk, borsozzuk és megdinszteljük.
  3. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a fokhagymát és a pirospaprikát, felöntjük a vízzel, majd a tűzre visszatéve, fedő alatt puhulásig pároljuk. Hogy a levét kissé elfője, fedő nélkül is főzzük még.
  4. A mártást botmixerrel pépesítjük, és tetszés szerint használhatjuk.

Felhasználási javaslat:
  • szendvicsre, pirítósra vagy pizzára kenhetjük
  • főtt tésztára szedhetjük.
  • összefőzhetjük darált hússal
  • tejszínnel elkeverve, mártásként húsra vagy hortobágyi jellegű palacsintára locsolhatjuk, majd forró sütőben megsütjük

Ételek paprikás vöröshagymakrémmel: 
Húsos-sajtos palacsinta tejszínes-paprikás hagymamártásban - hortobágyi a la Macskanyelv
Tejszínes-paprikás hagymamártásban sült csirkemell nokedlivel
Hagymás-paprikás túrógaluska




Bazsalikomos körített túró szalámival





A hétvégén tortát sütöttem, de kimaradt egy kevés túró. Ez nem lett volna elég a túrógaluska-ebédhez, és mivel elfelejtettem kivenni a fagyasztóból a többi túrót, ezért muszáj volt kiötölnöm valamit áthidaló megoldásként. A hűtőben sorsára váró, újonnan felfedezett és jól bevált, ámde nem túl egészséges magyaros sajtkrémet is ajánlatos volt már felhasználni. Azt akartam, hogy a szendvicstöltelék nyúljon is egy kicsit (ha melegen esszük), ill. legyen benne valami plusz. Így került bele a sajt és a szalámi, valamint az imádott lila hagyma. Szerényen jegyzem meg: nagyon ízlett a végeredmény.
Melegszendvicsbe, sima szendvicsre vagy pirítós kenyérre is kenhetjük. 

Hozzávalók 2 személyre:

12 dkg túró
10 dkg magyaros ízű tömlős sajtkrém
5 dkg nagylyukú sajt
1 fej lila hagyma
8 szelet csípős szalámi
őrölt fekete bors
1 mk. bazsalikom

elkészítés:

  1. A túrót áttörjük, elkeverjük a tömlős sajttal, és sóval, borssal, bazsalikommal fűszerezzük.
  2. A szalámiszeleteket apróra vágjuk, és a reszelt sajttal együtt hozzákeverjük a túrós krémhez. Fogyasztásig hűtőbe tesszük, vagy addig, amíg az ízek össze nem érnek.

Fokhagymás fűszervaj szárított fűszerekkel





Szeretjük a fűszervajat, különösen most, hogy különféle péksüteményeket és kenyeret sütök. Készítettem már friss fűszernövényekkel is (úgy azért ízletesebb), de most, hogy itt az ősz, a házilag szárítottak vannak soron.
A fűszervajra egyébként akkor figyeltem föl, amikor az egyik szupermarketben azzal töltött bagettet vettünk és egy idő után feltűnt, hogy már sokadjára eszegetjük. Akkor még híre-hamva sem volt a saját készítésű kelt tésztáknak, tömtük a fejünkbe az adalékanyagoktól hemzsegő bolti pékárut. Most már viszont saját sütési kenyér dukál a házi fűszervajhoz. :)



Hozzávalók 2 db 12 cm hosszú rúdhoz:

40 dkg vaj
1 mk. só
1 mk. őrölt fehér bors
1 mk. őrölt csili
1 tk. majoránna
1 tk. kakukkfű
1 tk. bazsalikom
2-3 gerezd zúzott fokhagyma

elkészítés:

  1. A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni, majd villával összetörjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát, és alaposan összedolgozzuk.
  2. A fűszervajból vizes kézzel 2 db 12 cm hosszú hengert formázunk (vagy folpackkal kibélelt tetszés szerinti formákba is adagolhatjuk), alufóliára vagy zsírpapírra téve feltekerjük, és a végeiket összesodorjuk, Másnapig hűtőbe tesszük.
  3. Ezután leszedjük róla a zsírpapírt, tányérra téve hagyjuk kicsit megpuhulni, hogy szeletelhető és kenhető legyen, és friss kenyérhez/péksüteményhez kínáljuk, de hússzeletbe is tölthetjük (pl. Kijevi jércemell).




Vajretek saláta paradicsommal, túróval töltött zöldpaprikával





Huhh! Még egy zöldség, amit a Kedves szeret. Hála néked vajretek! A szokásos paradicsom-zöldpaprika ezzel kiegészült, és némi túró is befigyelt. 

Hozzávalók 1 személyre:

1 paradicsom
1 kis zöldpaprika
1 vajretek fele
5 dkg félzsíros tehéntúró
5 dkg házi joghurtkrémsajt
3-4 szelet lila hagyma
őrölt fehér bors

pár csepp olívaolaj

elkészítés:
  1. A túrót és a joghurtkrémsajtot alaposan összedolgozzuk, majd sóval, borssal ízesítjük.
  2. A zöldpaprika csumáját és magházát eltávolítjuk, a túrót a paprikába töltjük, majd kb. kisujjnyi vastag karikákra szeljük. A töltött paprikakarikákat félbevágjuk.
  3. A paradicsomot nyolcadoljuk, a cikkeket félbevágjuk és megsózzuk. A meghámozott, félbevágott vajretek egyik felét vékony szeletekre vágjuk, majd ezeket tovább felezzük.
  4. A zöldségeket rétegesen tálba halmozzuk, díszítésül megszórjuk vékonyra szelt lila hagymával, és pár csepp olívaolajjal ízesítjük.Tálaljuk.

Paradicsom fűszeres házi sajtokkal





Most már kijelenthetem, hogy végre fogyózunk! Részemről hihetetlen elszántsággal kezdtem neki, és ez a kapros almasalimnak köszönhető, amit azóta is megunhatatlanul és nagy elánnal falok. A Kedvesemnek viszont ki kellett találnom valami más zöldséget, mert az előbb említett köretet ki nem állhatja. A Drágám mindig föladja a leckét, de szerencsére sikerült kitalálni, hogy mit nem tol el magától undorodva, ha diétás kajáról van szó. A paradicsomot szereti, és a mozzarellát is megeszi, ha fűszerezem. Már 1 hete ezt nyammogja a hús mellé, és még mindig nem unta meg, ami nagy szó. De a véget elkerülendő, munkából hazafelé jövet vettem neki háromféle házi sajtot, amit egy kedves néni árul a kispiacon. Tehéntejből készíti, és mondhatom, igen ízletesre. A legjobb a füstölt változat. Azt hiszem, ezzel lőttek is a gumi-mozzarellának (ebben a saliban van az utolsónak számító maradék adag), mert a mai sajtkínálat után úgy sejtem, nem adhatom alább. Sebaj, az én kis válogatósom legalább még egy darabig nem nyafog a pizza után.

Hozzávalók 2 személyre:

3 nagy paradicsom
5 dkg csípős fűszeres házi sajt
3 dkg füstölt-csípős fűszeres házi sajt
3 dkg fokhagymás házi sajt
1 cs. (125 g) mozzarella
őrölt fehér bors
tengeri só
friss vagy szárított bazsalikom
olívaolaj

elkészítés:

  1. A paradicsomokat félbe-, majd 5-5 szeletre vágjuk. A házi sajtokat 3-4 mm vastagra szeljük, a szeleteket átlósan kettévágjuk, és a paradicsomszeletek közé helyezzük. (A receptben leírt mennyiségből az egyik paradicsomhoz 5 dkg fűszeres sajt megy, a 2. paradicsom egyik feléhez a füstölt sajt, a másik feléhez pedig a fokhagymás.)
  2. A mozzarellát kettévágjuk, felszeleteljük, fehér borssal ízesítjük, és a megmaradt paradicsomszeletek közé illesztjük.
  3. Az egészet frissen őrölt tengeri sóval, pár csepp olívaolajjal és bazsalikommal fűszerezzük. Grillezett húsok mellé tökéletesen illik, de 2 étkezés között vagy könnyű vacsora gyanánt is fogyaszthatjuk.



Krémfehérsajt saláta





A megmaradt krémfehérsajt sehogy sem akart elfogyni, és mivel nem voltam kimondottan éhes, úgy gondoltam, pont elég lesz ez nekem ebédre. Egyben csoda is történt, mert életemben először ettem meg egy egész paradicsomot. Nem lett ugyan a kedvencem, de ez már haladás.
Az olívaolajba egy gerezd zúzott fokhagymát is belekeverhetünk, és így is megpiríthatjuk a zsemlekockákat.

Hozzávalók 1 személyre:

7 dkg sós krémfehérsajt
1 db paradicsom
fél fej lila hagyma
fél zsemle
1-2 ek. olívaolaj
1 csipet őrölt fekete bors

elkészítés:

  1. A sajtot kockákra vágjuk és meghintjük borssal.
  2. A zsemlét kettévágjuk, az alsó felét felkockázzuk, és serpenyőben az olajon megpirítjuk.
  3. A paradicsomot is kockákra vágjuk, és a vékonyra szelt hagymával együtt a többi hozzávalóhoz forgatjuk. Önmagában, vagy sült/grillezett húsokkal is fogyasztható.