2012. december 29.

Tejszínes gombamártással töltött sertéskaraj baconben





Anyának a múltkor nagyon ízlett a gombával töltött csirkemell, amit a szülinapomra készítettem, ezért az ő kívánságára mindenképp újráznom kellett, hogy az ünnepi asztalon ismét ott legyen ez a húsétel. Mivel én nem szeretem a gombát, muszáj volt olyan töltött húst is sütnöm, amiben másféle töltelék van. Az aszalt szilvás hús már bevált nálunk 2 évvel ezelőtt, így most is erre esett a választás, nehogy már én ne egyek sültet. Mindezt persze karajból és csirkemellből is el kellett készítenem, hogy a család minden tagjának ízlését kielégítsem.
Fura, de senki nem tudott sokat enni, pedig direkt rákészítettük a gyomrunkat a vacsira. Rengeteg étel megmaradt, aminek egyébként nagyon örültem, mert így nem kellett főznöm az ünnepek utáni napokban. Szerencsére minden fogással nagy sikert arattam és jól laktunk.

Hozzávalók 4 roládhoz:

4 szelet rövidkaraj (2 ujjnyi vastag)
őrölt fekete bors

16 szelet bacon
2 ek. napraforgóolaj az elősütéshez

Töltelékhez:
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
3 dkg vaj
20 dkg konzerv csiperkegomba (szeletelt)
2 dl húsalaplé vagy húsleves (leveskockából is lehet)
1 mk. rozmaring
1 mk. kakukkfű
1 mk. bazsalikom
½ mk. őrölt fekete bors

1 ek. finomliszt
2 dl habtejszín
1 nagy tojás

elkészítés:

  1. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük a vajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és tovább pároljuk.
  2. A szeletelt gombát apróra vágjuk, rátesszük a hagymára, és pár percig pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük az alaplével, és tovább főzzük.
  3. Majdnem teljesen elforraljuk a levét, majd rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és a tejszínt is hozzáöntve besűrítjük. Hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a tojást.
  4. A karajszeleteket folpack alatt vékonyra klopfoljuk (nekem majdnem 3 tenyérnyi nagyságúak lettek), és mindkét oldalukon enyhén sózzuk, borsozzuk.
  5. 4 ív akkora méretű alufóliát tépünk le a gurigáról, hogy a hússzeletek mentén körben legalább 2 ujjnyi széles sáv maradjon.
  6. A tojásos gombamártásból 4 evőkanálnyit a hússzelet hozzánk közelebb lévő szélére halmozunk úgy, hogy mellette jobbról és balról legalább 2 ujjnyi széles sávot szabadon hagyunk.
  7. Ezt ráhajtjuk a töltelékre, és az alufólia segítségével szorosan feltekerjük. (Az alufóliát aztán újra kisimítjuk, mert még szükség lesz rá.)
  8. A húshengert óvatosan megemeljük, aláteszünk 4 baconszeletet, majd lentről és fentről ferdén ráhajtjuk a húsra.
  9. A hústekercset a fóliával együtt feltekerjük, a fólia végeit összesodorjuk, és a roládot kicsit elegyengetjük, hogy tetszetősebb legyen. (Így járunk el a többi hússal is.)
  10. 2 serpenyőben 1-1 evőkanálnyi olajat hevítünk, mindkettőbe 2-2 húshengert teszünk, és néha megforgatva elősütjük.
  11. A roládokat kivesszük a serpenyőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd lehámozzuk róluk az alufóliát, és a húsokat hőálló edénybe fektetjük. Előmelegített sütőben minden oldalukon pirosra sütjük.
  12. 5-10 perc pihentetés után felszeleteljük és tetszés szerinti körettel tálaljuk
sütési hőfok: 200°C
sütési mód alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc


Tipp:
Ha csirkemellből készítjük, akkor az egész melleket oldalt óvatosan bemetsszük, majd széthajtjuk, kiklopfoljuk, és a leírt módon betöltjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése