2012. október 15.

Citromos csirkegolyók joghurtos mártással





Nem vagyok odáig a citrom és a hús párosításáért, a joghurt sem tartozik a kedvenceim közé, de néha nem árt kipróbálni új ízeket, és feldobni a megszokott ételek listáját valami érdekességgel. Ez a Kifőztük magazinból való recept éppen ilyen, hiszen mindaz megvan benne, ami különlegessé teszi. A gyömbér azonnal érezhető a húsban, és meg kell mondjam, meglepett, hogy milyen jól harmonizál vele. A citromot igazából nem nagyon lehet kiérezni, tehát nem kell félni kipróbálni. A joghurtos mártásba a golyócskákon kívül pedig beletunkolhatjuk a sültkrumplit is - nem fogunk csalódni. Azt nem mondom, hogy ez lett a kedvenc ételünk, de a mai ebéd érdekes kalandtúra volt a mi hagyományos ételekhez szokott gyomrunknak.
Nagyon jó ötletnek tartom a szárnyas húsokat késes aprítóban vagy húsdarálóval ledarálni, mert így olyan formára alakíthatjuk, amilyenre szeretnénk. Akár még hamburgerbe való húspogácsát is készíthetünk belőle, és úgy fűszerezzük, ahogy csak akarjuk. Tojás nem kell bele, hiszen ez nem fasírt, csak golyó formájú hús. :)




Hozzávalók 2 személyre:

50 dkg csirkemellfilé
½ mk. őrölt római kömény
1 mk. őrölt gyömbér
őrölt fekete bors

1 kis fej lila hagyma fele
½ csokor aprított petrezselyemzöld
1 citrom leve

Joghurtos mártáshoz:
2-2,5 dl joghurt
1 gerezd fokhagyma
2 ek. pirított szezámmag
a lila hagyma másik fele
őrölt fekete bors

olívaolaj

elkészítés:

  1. A csirkemellet felkockázzuk, késes aprítóban pépesítjük, majd üvegtálba téve hozzákeverjük a fűszereket, a citromlevet és az aprított lila hagymát. A tálat lefedjük és hűtőbe tesszük 30 percre.
  2. A húspépből vizes kézzel kis golyókat formázunk, és serpenyőben, forró olajban kisütjük. (Sütőben is megsüthetjük.)
  3. A mártáshoz a joghurtot elkeverjük az olívaolajjal, a fűszerekkel, a többi aprított hagymával, a szezámmaggal, és a csirkegolyók mellé kínáljuk egy adag sült krumpli kíséretében.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése