Ez a kenyér nagyon megtetszett nekem anno, amikor a kelt tészták saját kezű készítésében még igencsak zöldfülű voltam. Naná, hogy ez is Fahéj-ötlet! Én maximum a hozzávalók összeállításának sorrendjén változtattam egy hangyabokányit, de állítom, hogy még ezen is sok múlhat. Emlékezetem szerint nagyon finom kenyér volt ez, és most, hogy a fotótáramból előkerültek ezek a régi képek, el is határoztam, hogy újra megsütöm az ősz folyamán. A napokban így is tettem, és megint az volt a véleményünk, hogy tényleg fincsi, amolyan kenyér kenyér, azaz nem kalács jellegű. Fotó most nem készült róla, hiszen ez a korábbi már megvolt.
Hozzávalók 1 cipóhoz:
35 dkg kenyérliszt
15 dkg Graham-liszt
10 dkg reszelt sajt
0,5 dl zabpehely (elhagyható)
1 tk. őrölt kömény
1 tk. só
1 tojás
kb. 2 dl víz
3 dkg élesztő
1 ek. cukor
vaj a forma kikenéséhez
elkészítés:
- A tojást felverjük, hozzáöntjük a langyos, cukros vizet, simára keverjük benne az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
- A sóval, zabpehellyel vegyített lisztkeverékhez adjuk a köménymagot, a sajtot, majd a felfuttatott élesztővel tésztává dagasztjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
- Olyan alakúra formázzuk, amilyet szeretnénk. (Én 2 különböző alakút készítettem anno, 70 dkg lisztből.)
- Ha formában sütjük, akkor jól kivajazzuk azt, beletesszük a tésztát, és letakarva még 1 órát pihentetjük.
- A tetejét ferdén bevagdossuk, előmelegített sütőben megsütjük, majd a formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése