2012. szeptember 29.

Fokhagymás karajszeletek kolbászos sajtmártásban







Anya úgy megszerette a korábban általa sem kedvelt lecsót a lecsós-sajtos husimnak köszönhetően, hogy megkért, tegyek el egy nagy adaggal télire, mert most még ízletes a paprika és a paradicsom. Még sosem főztem be lecsót, de a neten talált befőzési módok valamiért nem nyerték el a tetszésemet. Megcsináltam hát az eddig bevált recept szerint, vagyis a la Macskanyelv, és kitaláltuk, hogy zacskókba kanalazva lefagyasztjuk, és nem vacakolunk a befőzéssel.
Miközben a lecsó főtt, elkészítettem az ebédet, aminek amúgy semmi köze a lecsóhoz. :)
Szeretjük a szaftos húsokat, és most ezt ötlöttem ki az itthon talált hozzávalókból. Laktató étel lett belőle, persze karajból kizárólag nekem, mert életem párja ugyanezt csakis csirkemellből volt hajlandó megenni. Anya pedig megkapta a nagy fazékra való lecsóját. :D
Ezúttal hagymás-kukoricás kölest adtam mellé, de bármilyen más, jól megszokott köret is illik hozzá.






Hozzávalók 5 személyre:

10 szelet csontozott karaj
6 gerezd fokhagyma
őrölt fekete bors

teljes kiőrlésű rozsliszt
2 ek. mangalica- vagy kolbászzsír

Mártáshoz:
15 dkg füstölt szárazkolbász
½ paradicsom- vagy bocskorpaprika
6 dkg trappista sajt
2,5 dl tejszín
½ mk. őrölt csili

4 ek. tejföl
1 jó ek. étkezési kukoricakeményítő

elkészítés:

  1. A kolbászt hosszában félbevágjuk, majd az így kapott kolbászcsíkokat is megfelezzük, és felkockázzuk. Serpenyőben, kis lángon zsírjára sütjük, majd a kolbászt kivesszük a zsírból, és félretesszük.
  2. A hússzeletek felületét néhány helyen rézsútosan bevágjuk, és a kis zsebecskékbe tűzdeljük a megtisztított, tüskékre vágott fokhagymát.
  3. A tűzdelt húsokat háztartási fólia alatt - fokhagymástól - enyhén kiklopfoljuk (ha a szeletek túl nagyok, félbevágjuk), és a szélüket körben kissé bevagdossuk, hogy sütés közben ne ugorjanak össze olyan nagyon.
  4. Mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe mártjuk, és a kolbászzsíron hirtelen kisütjük. Félretesszük.
  5. A paprikát felaprítjuk, pici zsíron megfuttatjuk. A tejszínt sóval, csilivel ízesítjük, beletesszük a kolbászt, a paprikát, és felforraljuk.
  6. A tejfölt előbb egy kevés vízzel, majd a keményítővel simára keverjük, besűrítjük vele a tejszín, végül belereszeljük a sajtot.
  7. Hőálló edényben lerakunk egy sor húst, ráöntjük a mártás felét, majd újabb sor hús következik, amit befedünk a maradék szósszal. Előmelegített sütőben készre sütjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc


Tipp:
Az ételt úgy is készíthetjük, hogy a fokhagymát nem a hússzeletekbe vágott kis zsebecskékbe dugjuk, hanem kis kockákra aprítva a megdinsztelt paprikához keverjük.
A kolbászt nem fontos beletenni a mártásba, hanem egyenletesen eloszthatjuk a hússzeleteken, majd ráöntjük a mártást.
Karaj helyett csirke- vagy pulykahúsból is készíthetjük.














2 megjegyzés:

  1. Hú, a hétszázát! ♥ Ez csoda jól néz ki! Ezek a fotók nagyon szuperek lettek! :D Nagyon finom lehet ez a hús ebben a mártásban! Idevelemindenestől! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juj, de kedves vagy, köszönöm! :) Örülök, ha tetszenek a képek és az étel is. Rögvest dobozolom, csomagolom és útnak indítom. ;)

      Törlés