2012. augusztus 7.

Zsírjában sült kacsamáj grillezett almával






Kacsamáj nélkül nem múlhat el nálunk az ünnep. Ha épp nem sikerül venni, az felér egy kisebb katasztrófával. Idén karácsonykor szerencsére nem maradtunk máj nélkül, ezért megint lehetőség nyílt egy kis kísérletezésre. Most a jól bevált zsírjában sült változatot készítettem (ez volt a 2. alkalom, hogy én csináltam!), de ezúttal nem magában, hanem grillezett almával fogyasztottuk. Nagyszerűen harmonizálnak egymással, pedig csak kíváncsiságból házasítottam "őket" össze. A karácsonyhoz méltó előételként került az asztalra.



 
Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg hízott kacsamáj
1,2 kg liba- vagy kacsaháj
1 tk. só
1 vöröshagyma (10-15 dkg)
3 gerezd fokhagyma
2 zöldpaprika
kb. 0,5 dl víz
1 ek. tej

2 nagy alma (pl. Jonatán)

½ citrom leve
1-2 ek. méz
1 mk. frissen reszelt vagy késhegynyi őrölt gyömbér
3 dkg vaj

elkészítés:

  1. A hájat 2x2 cm-es kockákra vágjuk, 3 literes lábasba tesszük, hozzáöntjük a vizet, és közepes lángon, kevergetve kisütjük. Amint pirulni kezd, a tűzről lehúzva, óvatosan hozzáadjuk a tejet.
  2. A kisült zsírt átszűrjük egy 2 literes lábasba, a szűrőben lévő töpörtyűt pedig jól kinyomkodjuk.
  3. A kívül besózott kacsamájat a félbevágott vöröshagymával, a fokhagymagerezdekkel és a félig bevágott zöldpaprikákkal együtt a visszamaradt zsírba tesszük, és közepes lángon megsütjük. (Úgy ellenőrizzük, hogy átsült-e, hogy a vastag részén hústűvel megszúrva, már nem folyik ki belőle véres lé.)
  4. A meghámozott almák 8 cikkre vágjuk, a magházat kivesszük, majd a cikkeket kettévágjuk, hogy még vékonyabbak almaszeleteket kapjunk.
  5. A szeleteket mély tálba tesszük, ráfacsarjuk a citromlevet, rácsorgatjuk a mézet, és alaposan, de óvatosan összerázzuk/összekeverjük, hogy a máz mindenhol befedje.
  6. Serpenyőben vagy rostlapon vajat hevítünk, rátesszük az almát, és közepes lángon megpároljuk.
  7. Ha elfőtte a levét, mérsékeljük alatta a lángot, és a szeleteket mindkét oldalukon karamellizáljuk. A gyömbért akkor szórjuk az almára, amikor már majdnem kész. Tányérra szedve hagyjuk kihűlni.
  8. A májat kivesszük a zsírból, hűlni hagyjuk, majd 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk, és enyhén megsózzuk. A grillezett almaszeletekkel felváltva tálcára rendezzük, és azonnal tálaljuk.
sütési idő: kb. 30 perc
 
Tipp:
A májat sütőben is süthetjük: a receptben leírtak szerint bekészítjük a lábasba, de a még langyos zsírhoz fél csésze vizet is öntünk. Fedőt teszünk rá, és sütőbe toljuk. Ha a zsír már letisztult és elfőtte a vizet, akkor van készen.
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése