2012. augusztus 7.

Tejszínes körtekrémleves





Maradt még körténk, de már kezdtek végzetesen puhává válni. Gyorsan kellett cselekednem, és egy netről kibogarászott körtelevesre esett a választásom. Nagyon jó döntésnek bizonyult, mert ilyen finom gyümilevest még sosem ettem. Nekem elég sűrű lett, ezért legközelebb több vízzel készítem, vagy csak 1 zacskó pudingport teszek bele. Jó nagy adag lett a receptben előírt mennyiségből.

Hozzávalók 8 személyre:

a leveshez:
1 kg érett körte
2 citrom héja és leve
2-3 ek. méz (ha nem elég édes a körte)
2 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt gyömbér
1 csipet őrölt szerecsendió
víz
1 l tej (vagy fele részben habtejszín)
1-2 cs. főzés nélküli vaníliaízű pudingpor (attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk)

a tálaláshoz:

2,5 dl habtejszín
1 ek. cukor + 1 csipet fahéj
pirított mandulapehely vagy aprított mandula
ét- vagy fehér csokoládéforgács (elhagyható)

elkészítés:

  1. Az alaposan megmosott citromok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk.
  2. A meghámozott, magházuktól megfosztott körtéket feldaraboljuk, a citrom levével, héjával, mézzel és a fűszerekkel ízesítjük.
  3. Lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (vagy ha hígabbra szeretnénk, többet öntsünk rá), és fedő alatt puhára főzzük. Botmixerrel összeturmixoljuk. Felöntjük 9 dl (tejszínes) tejjel, és összeforraljuk. Elzárjuk alatta a lángot.
  4. A pudingport a többi (tejszínes) tejjel simára keverjük, és folytonos keverés mellett a krémleveshez öntjük. A kész levest hagyjuk langyosra hűlni, majd hűtőbe tesszük.
  5. A tálalásra szánt tejszínt a fahéjas porcukorral kemény habbá verjük, és a pirított mandulával együtt a leveshez kínáljuk.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése