2012. augusztus 1.

Sajtfánkocskák pikáns paradicsom pesztóval






A sajtos puffancsot régóta meg szerettem volna kóstolni, és most végre sort kerítettem rá. A paradicsomos mártásnak pedig csak azért mertem nekiveselkedni – na nem mintha olyan nagy feladat lett volna –, mert a múltkor képes voltam megenni egy egész paradicsomot!!! :D Vérszemet kaptam, és megint előkerült ez a szép piros zöldség. A mártás azért sokkal inkább a fogamhoz való, mint a friss paradicsom, de ha így haladok, hamarosan az is minden gond nélkül le fog csúszni, és nem csak egyszer-egyszer. Ez a pikáns szósz nagyon finom, majdnem felfaltam az egészet, de muszáj volt megállnom, hogy a Kutyánszki nehogy ebéd nélkül maradjon. Tortillacsipsszel is fogyasztható, a sajtfánk pedig fokhagymás tejföllel is kiváló.




Hozzávalók 2 személyre:

a sajtfánkhoz:
1,5 dl víz
0,5 dl olívaolaj
7 dkg liszt
2 tojás

őrölt fekete bors
1 mk. őrölt pirospaprika
6 dkg reszelt sajt
napraforgóolaj a sütéshez

a paradicsom pesztóhoz:
2 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek. fehérbor (elhagyható)
40 dkg hámozott, darabolt friss vagy konzerv paradicsom
1 ek. paradicsompüré
Tabasco szósz ízlés szerint
1 csapott ek. nádcukor (vagy ízlés szerint)

elkészítés:
  1. A vizet az olajjal lábasban felforraljuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a lisztet. Gyors mozdulatokkal összekeverjük és visszatesszük a tűzre. Kis lángon, folyamatosan kevergetjük, amíg el nem válik az edény falától. Elzárjuk alatta a lángot, és pár percig hűlni hagyjuk.
  2. Hozzákeverjük a felvert tojást, sóval borssal, paprikával ízesítjük, és beledolgozzuk a reszelt sajtot.
  3. A masszából teáskanál segítségével kis fánkokat szaggatunk a felforrósított, bő olajba, és pirosra sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedjük.
  4. A mártáshoz a vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, a zúzott fokhagymával együtt az olívaolajon fedő alatt megdinszteljük, majd a bort is hozzáadva felforraljuk.
  5. Rátesszük a paradicsomot, a paradicsompürét, cukorral, Tabasco szósszal ízesítjük, és kis lángon elforraljuk a levét. A mártást a sajtfánkocskákhoz kínáljuk.
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése