2012. augusztus 2.

Paradicsomos húsgombóc







Ez olyan tipikus gyerekkori kaja. Mindig is szerettem és mindig is szeretni fogom. A paradicsom első olyan formája, amit az én válogatós gyomrocskám be bírt venni már gyerekként is. Annyi konyhai tapasztalat után szégyen lett volna nem elkészíteni ezt a jól ismert ételt. Még mindig dobogós helyen van, csak most már magamat dicsérem meg azért, hogy milyen finom lett. :)






Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg darált sertéshús
1 nagy tojás
1 tk. só
1 tk. őrölt fekete bors
1 tk. bazsalikom
1 tk. majoránna
½ tk. oregánó
12 dkg rizs
2 l házi paradicsomlé (lehetőleg édes paradicsomból)
3 babérlevél
cukor (a paradicsomlé édességétől függően)
1 csapott tk. őrölt fekete bors
3 ek. liszt vagy 2 ek. étkezési kukoricakeményítő


elkészítés:

  1. A felvert tojást összekeverjük a fűszerekkel, hozzádolgozzuk húst, az átöblített rizst, és a masszából nem túl nagy, kb. 20 gombócot formázunk.
  2. A paradicsomléhez adjuk a babérlevelet, a borsot, felforraljuk, ízlés szerint édesítjük, majd beletesszük a gombócokat. Közepes lángon, félig lefedve főzzük.
  3. Kb. 20 perc után egy gombócot kiveszünk a paradicsomléből, kettévágjuk és megnézzük megfőtt-e a közepe. Szükség esetén tovább főzzük.
  4. Miután elkészült, kevés hideg paradicsomléből és lisztből vagy keményítőből habarást készítünk, hozzámerünk egy kevés forró paradicsomlét, alaposan elkeverjük és besűrítjük vele az ételt. Tálaljuk.











4 megjegyzés:

  1. Imádom! Hogy milyen rég tervezem már, hogy én is újra megfőzöm! Jó, hogy eszembe juttattad! :) Addig is, kérek szépen kóstolót, mert a tiéden látszik, hogy isteni. ...az a maci pedig... ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan egyszerű étel, és mégis ez az egyik legkedvesebb, igaz?! :) Főzd meg te is bizony, és egyél egy jót! De addig - ahogy kérted -, küldöm a kóstolót. Aztán te is a tiédből.... Peti maci pedig pusziltat téged. ;)

      Törlés
  2. Még mindig imádom! :D Az új képeket is ♥ és a pöttyös tányérokat is! :D Peti macit üdvözlöm! :D

    VálaszTörlés
  3. :D Köszi! ♥ Nem tudtam elszakadni a pöttyös készlettől, mert a húsgombócon túl ez is felidézi a gyerekkoromat. :) Peti (Vilma) macinak átadtam az üdvözletet, ő is puszil, és képzeld, segített bedobozolni a kóstolót. :D Máris indul.

    VálaszTörlés