2012. augusztus 3.

Napraforgómagos formakenyér







Sütök, sütögetek, hétről-hétre. Most ez a "gyúrmány" volt soron. Annyi sok péksüti után ez életem első kenyere! Amikor kisült, a Kutyánszki kapott 2 szeletet, és kisvártatva elkezdett nyafogni, hogy kér még, sőt meg tudná enni az egészet. Szőrös szívű voltam, és nem hagytam magam, különben nem lett volna mit reggelizni másnap. Sajnos tovább nem is tartott ki ez a kenyér, mert harmadnap délután dagaszthattam megint egy újabb, másféle kenyeret. :)
Ha teljes kiőrlésű búzalisztet keverünk a rétesliszthez, ahogy az az eredeti receptben szerepel, szép barna kenyeret kapunk.

 





Hozzávalók 24x11x7 cm-es sütőformához:

25 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt (vagy teljes kiőrlésű búzaliszt)
1 csapott ek. só
3 ek. napraforgóolaj
2,5 dkg friss élesztő
3-3,5 dl víz
1 ek. cukor
8 dkg napraforgómag

elkészítés:

  1. 5 dkg napraforgómagot zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon enyhén átpirítunk, majd hűlni hagyunk.
  2. Az élesztőt simára keverjük 1 dl cukros, langyos vízben, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A felfutott élesztőt, az olajat, a többi vizet a sóval vegyített lisztekhez adjuk, és megdagasztjuk.
  4. A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, kissé kihúzkodjuk, a felületét megszórjuk a pirított napraforgómag felével, és tovább dagasztjuk. Újra széthúzkodjuk, rászórjuk a maradék magot, és még 2 percig dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva megkelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon téglalap alakúra kihúzkodjuk, feltekerjük, megformázzuk, majd sütőpapírral bélelt, napraforgómaggal beszórt sütőformába tesszük. A tetejét megszórjuk a maradék napraforgómaggal, és letakarva addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
  6. A megkelt kenyeret lekenjük vízzel, és ropogósra sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc












2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kenyérke! Kedvem lenne elmajszolni egy-két szeletet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm! ♥ örömmel küldök kóstolót, és nem csak 2 szeletet. ;) Vacsira épp odaér. :)

      Törlés