2012. augusztus 3.

Krumplirózsa húsköntösben, ketchupos-tejszínes sajtmártással





Ez az egyik legelső receptem. Úgy született, hogy egyik éjjel nem tudtam aludni, és azon filóztam, mit csináljak másnap délre a kiolvasztott csirkemellből. Nem volt kedvem a már sokszor elkészített variációkhoz. Valami újat akartam. Először az étel neve ugrott be. Már csak el kellett képzelnem, milyen hozzávalókból lehetne elkészíteni úgy, hogy a hús együtt legyen a körettel, és még méltó is legyen a nevére. Az ízlésünk miatt nem túl széles skálán mozog a választási lehetőség, így maradtam a krumplinál, bár sárgarépából, spárgából is ki lehet alakítani a rózsaformát, sőt cukkinit, uborkát is tehet bele, aki szereti. Nekünk ízlett ez a 2 in 1 „rózsa”, és a mártás is nagyon illik hozzá. Kell is, különben száraz lenne.
Ebéd után pedig megnézhetjük az étellel azonos nevű Al Pacino-"múvit".




Hozzávalók 12 darabhoz:

Hústekercsekhez:
1 egész csirkemellfilé
9 kisebb burgonya
Provence-i fűszerkeverék

őrölt fekete bors
2 ek. olíva- vagy kókuszolaj
olíva-, kókuszolaj vagy mangalicazsír a forma kikenéséhez

Mártáshoz:
2,5 dl tejszín
1 ek. tejföl
3 ek. házi ketchup
1 tk. mustár
1 tk. majoránna
½ tk. oregánó
kevés őrölt szerecsendió

10 dkg trappista/edami sajt
1 ek. étkezési keményítő

elkészítés:

  1. A krumplit meghámozzuk, hosszában negyedeljük vagy még vékonyabb hasábokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rátesszük a krumplit, megszórjuk Provence-i fűszerrel, sózzuk, ha szükséges, összerázzuk és pár percig sütjük. Hűlni hagyjuk.
  3. A két fél csirkemellet hosszában magunk felé fordítjuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk (lehetőleg 12 szeletre), kiklopfoljuk, egyik oldalukat sózzuk-borsozzuk, majd pedig a szeleteket átfordítjuk, hogy a fűszeres felük legyen alul. (Ha valamelyik hússzelet kiklopfolva túl széles, akkor félbe lehet vágni. De úgy is készíthetjük, hogy mindkét fél csirkemellet lapjában szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, és ezeket a vékony hússzeleteket vágjuk sávokra.)
  4. 3 cikk fűszeres krumplit egy hússzalagra fektetünk és feltekerjük. (Így folytatjuk, amíg el nem fogynak a hússzalagok.)
  5. A hústekercseket kiolajozott sütőtálba vagy muffintepsi mélyedéseibe állítjuk, körben megkenjük őket még egy kis olajjal, és előmelegített sütőben megsütjük. (Ne szárítsuk ki a húst!)
  6. 0,5 dl tejszínben simára keverjük a keményítőt. A sajtot lereszeljük.
  7. Egy kisebb lábosba beletesszük a mártás hozzávalóit, felforraljuk, felolvasztjuk benne a reszelt sajtot, végül besűrítjük a keményítős tejszínnel.
  8. A kész „rózsákat” a mártással együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése