2012. augusztus 4.

Korpás-rozsos pistolet






Ez a kis rusztikus péksüti nagyon megtetszett nekem, és öröm volt fotózni is, olyan kis helyesek. Üdvözítő, hogy ez a belga és francia eredetű zsemlekülönlegesség még egészséges is, hiszen teli van rostanyaggal. Olyan kicsik, hogy már csak a méretük miatt is biztos nem lesz lelkifurdalásunk, ha reggel ezzel indítjuk a napot.


Hozzávalók 12 kisebb vagy 8 nagyobb darabhoz:

20 dkg teljes kiőrlésű kenyérliszt
12 dkg rozsliszt
13 dkg fehérítetlen fehér kenyérliszt + a szóráshoz
kb. 2,5 dl víz
2,2 dkg friss élesztő
1 ek. kristálycukor
1 ek. só
2 ek. sovány tejpor
2,5 dkg olvasztott vaj
1 ek. víz + 1 tk. só keveréke a kenéshez

elkészítés:

  1. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, simára dolgozzuk benne az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk. A sóval, tejporral vegyített lisztkeverékhez öntjük a felfuttatott élesztőt, a többi vizet, és megdagasztjuk.
  2. A kelesztés során kétféleképpen járhatunk el:
    a) A megdagasztott tésztából rudat sodrunk, két részre osztjuk, mindkettőt kicsit hosszabbra sodorjuk, ezeket is félbevágjuk, majd a 4 tésztakígyót 3-3 egyenlő részre osztjuk, Az így kapott 12 tésztadarabot liszttel hintett tálcára tesszük, letakarjuk olajjal vékonyan megkent fóliával, és meleg helyen megkelesztjük.
    b) A megdagasztott tésztát egészben tálba tesszük, meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük, majd 12 egyenlő részre osztjuk.
  3. Ezután mindegyik tésztadarabot ovális alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk, betakarjuk olajjal vékonyan megkent fóliával, és tovább kelesztjük.
  4. A megkelt zsemléket, ha szükséges, még utólag szépre alakítjuk, tetejüket sós vízzel megkenjük és meghintjük liszttel.
  5. A zsemlék tetejére olajjal megkent fakanál nyelével középen, hosszanti irányban mélyedést nyomunk, konyharuhával letakarva 10 percig pihentetjük. Közben a sütőt 200℃-ra előmelegítjük.
  6. A sütő hőmérsékletét visszavesszük 180℃-ra, és a péksüteményeket készre sütjük. A kész pistolet-kat rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180℃
sütési mód: alul-felül
sütési idő: kb. 30 perc
 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése