2012. augusztus 3.

Kacsamájas csirkemell rolád aszalt szilvás kivi csatnival, tejfölös burgonyapürével





A minap életemben először pecsenye kacsamájat vettem. Nagyon megörültem neki, mert májrajongó vagyok, elsősorban kacsamáj fan. Ez ugyan nem hízott kacsamáj, de mégiscsak kacsából van, és éppen jól jött a hosszú hétvégéhez. Egyéb húsom nem volt itthon, ezért a jól bevált csirkemellet töltöttem meg vele, és mivel maradt még kivim, valami gyümölcsös témával akartam feldobni az amúgy nem túl különleges göngyölt husit. Ez a kivis-aszalt szilvás cucc meglepően jó ízűre sikeredett, fel is faltam az egészet, pedig nem igazán szeretem a húst semmiféle gyümivel vegyíteni. Utólag utánaolvastam az ehhez hasonló mártásoknak, és talán a manapság divatos elnevezésű, ám de Indiában szokásos csatnihoz tudnám hasonlítani.

Hozzávalók 2 személyre:

2 fél csirkemellfilé
25 dkg pecsenye kacsamáj

2 ek. durvára őrölt színes bors
3 tk. majoránna
3 ek. napraforgóolaj

Csatnihoz:
2 kivi
3 tk. barna cukor
1 dl víz
2 ek. száraz fehérbor
1 tk. frissen facsart citromlé
1/2 citrom reszelt héja
késhegynyi őrölt gyömbér
csipet őrölt csili
3 szem aszalt szilva, apróra vágva

Tejfölös burgonyapüréhez:
50 dkg főzni való burgonya
3 ek. 20%-os tejföl

kevés napraforgóolaj vagy vaj

elkészítés:
  1. A csirkemelleket 3-3 szeletre vágunk, vékonyra kiklopfoljuk és alufóliára téve mindkét oldalukon sózzuk-borsozzuk.
  2. 3 szelet húst szorosan egymás mellé teszünk, 15 dekányit a szintén sózott, borsozott kacsamájból a hús széléhez igazítunk és az alufólia segítségével szorosan feltekerjük. A hús végein lévő alufóliát összesodorjuk. (A többi hússzelettel és májjal ugyanígy járunk el.)
  3. Egy nagyobb serpenyőben 2 ek olajat hevítünk, belehelyezzük a húshengereket és minden oldalukon elősütjük, hogy a hús egyben maradjon.
  4. Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk, az alufóliától megfosztott húshengereket beletesszük és előmelegített sütőbe toljuk.
  5. Ha a hús már enyhe pírt kapott, kivesszük a sütőből, 5 percig pihentetjük, majd éles késsel tetszés szerinti szeletekre vágjuk.
  6. A mártáshoz a kivit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját, a fűszereket, felöntjük a vízzel, meglocsoljuk a citromlével és addig rotyogtatjuk kis lángon, amíg a levét már majdnem teljesen elfőtte (kb. 10 perc). Ekkor villával kicsit pépesítünk rajta, de nem kell összeturmixolni.
  7. Ezután felöntjük a borral, beledobjuk az aszalt szilvát és további 5 percig főzzük.
  8. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük és villával összetörjük.
  9. A tejfölt habosra keverjük a krumplival, majd rátesszük a serpenyőben felforrósított olajra/vajra és összemelegítjük.
  10. A burgonyapürét habzsákba szedjük, rózsákat nyomunk a tányérokra, a langyosra hűlt mártást pedig a töltött húsroládok mellé kínáljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 35 perc




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése