2012. augusztus 3.

Hagymás-paprikás fonott rozskenyér





Ezt a kenyeret a fűszeres fonat előtt készítettem, és igazán bevált, mert különlegesen ízletes. Nem tanácsos lekvárral enni, de hát ez a kenyér nem is arra való. Sokkal inkább alkalmas szendvicsek készítésére, vagy csak magában, némi vajjal vagy tejföllel, hiszen annyira meghatározó az íze. Le sem tagadhatnám, hogy jó kapcsolatot ápolok a hagymával és a paprikával, de hát egy valamire való magyar leánynál ez majdhogynem kötelező.




Hozzávalók 1 kenyérhez:

22,5 dkg kenyérliszt (BL 80)
22,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csapott ek. só
2 dkg élesztő
1,5 ek. méz
kb. 1,3 dl langyos víz
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek. őrölt pirospaprika
3 ek. napraforgóolaj
1 dl 20%-os tejföl

elkészítés:
  1. A vízben feloldjuk a mézet, simára keverjük benne az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük, majd elzárjuk alatta a lángot, és hozzákeverjük a paprikát. Hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a tejfölt.
  3. A sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölös hagymát, és tésztává dagasztjuk. Letakart tálban, langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  4. A tésztát finoman átgyúrjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, és egymás után a sütőformánál kicsit hosszabb rudakká sodorjuk.
  5. A tésztarudakat összefonjuk, a végüket kissé aláhajtjuk, és a sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük. Letakarva, további 20 percet kelesztjük.
  6. A kenyér tetejét lekenjük vízzel, és előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A sütőből kivéve a tetejét megspricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 45-50 perc




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése