2012. augusztus 3.

Fűszeres fonat





Egy kölcsönbe kapott könyv és egy jó recept eredménye ez a kenyér. A poén az, hogy nem sokkal előtte, már sütöttem hasonlót, csak az nem egy átvett recept, hanem saját kitalálású volt, és még külalakra is hasonló, hiszen lett légyen kenyér, de mégis fonva vagyon mindkettő. Ez is, az is nagyon finom, nem is tudnék választani. Süssék meg mindkettőt és döntsenek!

Hozzávalók 1 cipóhoz:

50 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
3 dkg friss élesztő
3 dl víz
½ tk. cukor
1 ½ tk őrölt pirospaprika
1 tk. cayenne bors
1 tk. szárított oregánó
½ tk. őrölt fekete bors
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ½ tk. só
1 ek. sűrített paradicsom
2 ek. növényi olaj (pl. napraforgóolaj)
1 tojássárgája + 1 ek. víz keveréke

elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 dl cukros, langyos vízben simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk. A fűszerekkel vegyített liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a többi vizet, a paradicsompürét, az olajat, és tésztává dagasztjuk. Tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  2. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket megsodorjuk és összefonjuk. A tészta végeit aláhajtjuk.
  3. Letakarva további kb. 20 percig pihentetjük, majd lekenjük vízzel felvert tojássárgájával. Előmelegített sütőben megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180℃
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése