2012. augusztus 10.

Húsos rétes sajtos besamellel






A töltött leveles tészta nálunk visszatérő előétel. Anya régebben sűrűn készítette sós túróval töltve. Már egy ideje a mélyhűtőben figyelt a rétestésztával teli doboz, és kíváncsiságból megnéztem, meddig lehet felhasználni. Nem akartam megvárni az év végét (eddig tartott volna ui. a szavatossága), ezért darált húst sütöttem, és azzal töltöttem meg. Nagyon kiadós lett, igazából főételnek is beillik, és ez esetben 3 főre elegendő, ha mindenki 2 darabot eszik.
Én nagyon szeretem ezt a rétest, az egyik kedvencemmé lépett elő. :)








Hozzávalók 6 személyre:

a réteshez:
6 lap leveles tészta (kis téglalap alakú)
60 dkg darált sertéslapocka
1 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. őrölt pirospaprika
őrölt fekete bors

2 ek. mangalicazsír
1 kis tojás a kenéshez

a mártáshoz:
5 dkg vaj
3 ek. finomliszt
5 dl tej

őrölt fehér bors
szerecsendió
5 dkg reszelt trappista vagy eidami, esetleg Maasdamer sajt

elkészítés:

  1. A töltelékhez a hagymát nagyon finomra vágjuk, a felhevített zsíron kissé megpirítjuk, és közben sózzuk, borsozzuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, és alaposan összekeverjük.
  2. A tűzre visszatéve hozzáforgatjuk a húst, pár percig sütjük. Felöntjük 1 dl vízzel, és addig rotyogtatjuk, amíg a levét teljesen elfövi. Ha szükséges, leszűrjük róla a felesleges zsiradékot, és hűlni hagyjuk.
  3. A réteslapokat lisztezett konyharuhára téve hagyjuk kiolvadni, majd lisztezett munkafelületen mindegyiket 30x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Ha szükséges, konyhai ecset segítségével leseperjük róluk a felesleges lisztet. A tésztát úgy fordítjuk, hogy a hosszabbik oldala legyen hozzánk közelebb.
  4. A réteslapok közepére 2-2 evőkanálnyi húst halmozunk, kissé ellapítjuk, majd a tésztát mindkét irányból ráhajtjuk a töltelékre, és felgöngyöljük.
  5. A tekercseket a kezünkkel óvatosan elegyengetjük, hogy formásabbak legyenek, majd átkenjük felvert tojással.
  6. A réteseket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  7. A mártáshoz a vajat kis lángon felolvasztjuk, csomómentesre keverjük a liszttel (kicsit megpiríthatjuk), majd folyamatos keverés mellett, kis adagokban hozzáöntjük a forró tejet.
  8. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, majd a tűzről levéve felolvasztjuk benne a reszelt sajtot. A kész besamelt a még meleg réteshez kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: 20 perc














2 megjegyzés:

  1. De szeretem a sós -főleg a húsos- réteseket. :) Azt hiszem ezzel a mártással nagyon finom lehet! :) Már az asztalnál ülök. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Aki ilyen villámgyorsan reagál, annak bizony dupla adag jár!!! ;) Már teszem is a tányérodra és öntök rá egy jó adag besamelt. Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

      Törlés