2012. augusztus 3.

Csirkemell sajtos-kolbászos ketchupmártásban, almás sárgarépafasírttal





Nyugodtan lehet kritizálni a fantáziámat, és bátran lehet illetni a „nem valami magasröptű”, „egysíkú”, „csekélyke” stb. jelzőkkel. Igen, ezúttal nem alkottam valami hatalmas újdonságot, mert ez az étel szinte pont ugyanaz, mint az előző vagyis a füstölt sajtos, kolbász nélküli tesója. Sokszor azonban pont olyan kajákból születnek a halhatatlan receptek, amin csak egy irinyó-pirinyót változtat az ember. Így aztán abszolút volt létjogosultsága az ide való feltöltésnek. Ez a husika egyszerűen ellenállhatatlan! Most jellemezhetném ezt angolul is, egy szívemnek kedves dal címével - Simple Irressistible! És tényleg, ez a szaftos husi örökre beette magát az agyamba, mert az elődjéhez képest fenomenális. Arany keretbe foglalom a nevemet, és közben pilláimat sűrűn rebegtetve, büszkén veszem át az ételek királynőjének járó oklevelet, vagy állok föl a dobogó legfelső fokára, ahová csak az léphet, aki valami olyan maradandót alkotott, amivel az emberiséget felemeli a porból. Igen, kérem, csodálatos elme vagyok - a szaftos húsok Einsteinje, az ízek harmóniájának József Attilája, Ady Endréje és Illyés Gyulája egyben. Tovább nem is sorolom, mert nem találok magamra szavakat. :D
De ugye senki nem vette komolyan az előbbi öndicséretet?! Remélem is! :D A lényeg csupán az, hogy ez a husi maga a tökély, ami az én csodás fantáziám szüleménye, mert én képes voltam egy picinyke hozzávalóval pálfordulatot hozni eme étel ízébe. Egy csöppnyi kis odafigyeléssel, az ételek iránti valódi szeretettel olyan ízharmóniát hoztam létre, ami méltán válik híressé a magyar gasztronómia külföldön is ismert receptjei között. Oké, oké, befejeztem! :D :D :D

A képeken most az egyszerűbb elkészítési mód látható.






Hozzávalók 3-4 személyre:

1 egész csirkemellfilé (50 dkg)
6 gerezd fokhagyma
svájci grill fűszerkeverék

liszt
1-2 ek. mangalicazsír a sütéshez

Mártáshoz:
2 dl házi ketchup
1,5 dl tejszín
15 dkg trappista sajt reszelve
10 dkg kolbász (lehet füstölt is)

Körethez:
2 hosszabb szál sárgarépa
1 nagyobb alma (Idared)
1 lila hagyma
2 tojás
4 ek. liszt

1 jó ek. mangalicazsír a sütéshez

Díszítéshez:
néhány levélke petrezselyemzöld

elkészítés:

  1. A húst nem túl vastagra szeljük, a szeletek felületét néhány helyen bemetsszük és beledugjuk a tüskékre vágott fokhagymát. Ha szükséges, folpack alatt kiklopfoljuk. A hússzeleteket mindkét oldalukon enyhén sózzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, majd lisztbe mártjuk, és a zsíron hirtelen kisütjük.
  2. A mártáshoz a kolbászt felkockázzuk, zsiradékmentes lábasban addig sütjük, hogy a zsírját kiengedje, majd a pirított kolbászt kivesszük a zsírból, és félretesszük.
  3. A tejszínt összekeverjük a ketchuppal, egy keveset elosztunk a sütőtál aljában, és lerakunk rá egy réteg húst. Rászórjuk a pirított kolbász 1/3-át, elosztunk rajta egy adag mártást, és megszórjuk reszelt sajttal.
  4. Újabb réteg hús, kolbász, mártás és sajt következik, majd az egészet befedjük a megmaradt mártással és a kolbászkockákkal.  Előmelegített sütőben pirulásig sütjük, és az ételt megszórjuk aprított petrezselyemmel.
  5. A körethez a megtisztított répát és a magházától megfosztott almát külön tálakba reszeljük. Az almát alaposan kinyomkodjuk, és a felaprított hagymával együtt a reszelt répához keverjük. Megsózzuk.
  6. Hozzáadjuk a felvert tojást, a lisztet, és a masszából kis halmokat kupacolunk a forró zsírba. Kanál hátával kissé lenyomkodjuk, és közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd a hússal együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 200ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc


Tipp:
A fokhagymatüskék húsba dugdosása kissé időigényes, ezért ha nincs kedvünk pepecselni vele, egyszerűbben is elkészíthetjük az ételt:
A húst hosszú csíkokra vágjuk, befűszerezzük és megforgatjuk egy kevés lisztben.
A fokhagymát, miután megtisztítottuk, nagyon vékonyra felszeleteljük, pici zsíron fél perc alatt megfuttatjuk, rátesszük a felcsíkozott húst, és többször átforgatva, fehéredésig sütjük.
A mártást a fent leírtak szerint elkészítjük, de nem rétegezzük az ételt, hanem a hőálló tálba lerakott húst megszórjuk reszelt sajttal, elosztjuk rajta a kolbászkockákat, erre öntjük a mártást, és már mehet is a sütőbe. Így sokkal hamarabb elkészülünk vele, de az eredmény ugyanaz. :)

A svájci fűszerkeverék összetevői:
vöröshagyma
petrezselyem
majoránna
csombor
paszternák
őrölt kömény
őrölt pirospaprika
őrölt koriander
őrölt fekete bors










4 megjegyzés:

  1. Tyűűűha! Tetszik nagyon! :) Most megyek is és eszek valamit, mert igen megéheztem, de csak a szemem lakott jól! Mindenképp elkészítem! Á:)

    VálaszTörlés
  2. Remélem, ízleni fog, ha elkészíted!
    Van egy tippem, mit eszel: házi sajtot, főleg, ha maradt. ;-)

    VálaszTörlés
  3. Ez annyira, de annyira... :D ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyáááj teee! :D Én is imádom a te ketchupodat. ♥ Még van egy icipici az üvegben. ;)
      Egyébként anno a Kutyafül anyukájának a házi ketchupjából készült ez az étel, és azzal is nagyon finom volt, neki is jó a ketchupja, de az idén nem kaptunk. Nem volt túl jó a paradicsom, sajnos.

      Törlés