2012. augusztus 3.

Csirke sushi





Erre az ételre büszke vagyok, mert azon túl, hogy saját megítélésem szerint is jópofa ötlet, nagyon ízletes és „jóképű” is. Az ihletet most nem egy új tányér adta (pedig nemrég beszereztünk párat), hanem a magyaros sajtkrém és a hűtőben várakozó maradék bacon. A múltkor is "tekercseltem", és most is ez állt szándékomban, mivel a minap láttam a tévében, hogy hogyan készül a sushi. Sajnos nem rajongok a halért (hogyhogy nem, még egy kaja, amit nem nekem találtak ki), de a rizsért sem túlzottan, a pirított algalevél előtt meg pláne értetlenül állok. De Isten ments, hogy mások ízlése fölött pálcát törjek!
De ha az előbb felsorolt hozzávalókkal nem ápolok baráti kapcsolatot, akkor miből csináljak sushit? Naná, hogy csirkemellből, abból úgyis megint rogyásig teli a fagyó! A rizst pedig majd csak följavítom én valamivel. Sikerült. A sajtkrémes rizs valóban nagyon finom. Olyan jót ettünk ebből a csirke sushiból, hogy biztos máskor is fogok készíteni.
Előételként is tálalhatjuk. Ehhez a húsmennyiséghez kb. 2 szelet kenyérből, egy nagyobb méretű pogácsaszaggatóval karikákat szaggatunk, amiket megpirítunk, pár csepp olívaolajjal meglocsolunk, és erre helyezzük a hústekercseket.

Hozzávalók 2 személyre:

1 egész csirkemellfilé
9 szelet bacon
kb. 7 dkg előfőzött rizs
10 dkg magyaros ízű tömlős sajtkrém
kb. 5 dkg trappista sajt (elmaradhat)
1 sárgarépa

őrölt fekete bors
borsikafű
grillfűszer
3 nagy gerezd zúzott fokhagyma

elkészítés:

  1. A csirkemellet középen megfelezzük, vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk (én folpack alatt szoktam), majd kb. 6 cm széles csíkokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk és kevés borsikafűvel is megszórjuk.
  2. A gyorsrizst sós vízben megfőzzük, majd kevés mangalicazsíron, grillfűszerrel megszórva megfuttatjuk, majd hűlni hagyjuk.
  3. A langyosrahűlt rizsből a szükséges mennyiséget kivesszük, belekeverjük a sajtkrémet és a zúzott fokhagymát és jól összedolgozzuk.
  4. A sárgarépát meghámozzuk, majd hosszában papírvékony (kb. 1 cm széles) szeleteket vágunk belőle és puhára pároljuk. (Ne főzzük!)
  5. Egy vágódeszkára baconszeletet fektetünk, erre 1 szelet húst teszünk (ha túlnyúlik alatta a bacon, az nem baj), majd szétoszlatunk rajta kb. 1 evőkanálnyi sajtkrémes rizst.
  6. A rizsre egymás alá, párhuzamosan 3 szelet párolt répát teszünk (esetleg 1 vékony szelet trappista sajt is mehet mellé), majd óvatosan feltekerjük. A többi hússzelettel is így járunk el. (Nekem összesen 9 hústekercs lett, de ez a csirkemell nagyságától függ.)
  7. A tekercseket vékonyan kizsírozott hőálló tálba állítjuk és forró sütőben pirosra sütjük. (Ha nagyon pirul, alufóliával letakarjuk és így sütjük tovább.)
  8. Miután megsültek, a husihengereket kettévágjuk, így alacsonyabb "tekercseket" kapunk és a töltelék is szebben mutat.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 40 perc








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése