2012. július 31.

Habos túrótorta egzotikus gyümölcsökkel





Egyetlen itthoni sütis könyvemből lassan, de biztosan készülnek az édességek. Most egy gyönyörű tortán akadt meg a szemem, ami szerintem egyben az egyik legszemrevalóbb a fent említett kiadványban. Elég drága torta, és nem csak a mangó, hanem a különböző likőrök miatt is.
A mangóval megjártam sajnos, mert az egyik túlzottan érett, a másik meg még keményke volt. Előbbi a kukában végezte, mert belül már rohadt volt a szentem (nem is értem, ilyenkor miért nem adják olcsóbban – ja, mert ez Magyarország!), utóbbit pedig szirupban kellett puhára főznöm. De ez nem szegte kedvem, és muszáj is volt megcsinálnom, mert különleges alkalomra készült. Bátran ajánlom bárkinek jeles alkalmakra, mert szép és nem nehéz elkészíteni.
Ha a nem túl egészséges volta miatt nem szívesen dolgozunk zselatin fixszel, akkor a krémet a 6. pont szerint készítsük el, de a citromlevet ne tegyük bele. A citromlét 2 evőkanál vízzel össze kell keverni, majd ráönteni a zselatinra, felmelegíteni, és kanalanként hozzá kell adni a túrókrémhez. Hűtőszekrényben félkeményre szilárdítjuk, és ezután forgatjuk hozzá a habbá vert tejszínt.
A mangó vásárlásakor nagyon figyeljünk oda, hogy nehogy túlérett gyümölcsöt vegyünk; inkább legyen kissé éretlen. A keményebb mangót és a mangót általában úgy tudjuk könnyen szeletekre vágni, ha hosszában a magjáig bevágjuk. A gyümölcshúst nem érdemes lefeszegetni a magról, mert tönkretesszük vele a gyümölcsöt. Késsel szép vékony szeleteket lehet vágni, ha a kezünkben tartjuk, és balról jobbra haladva mindig a magig bevágjuk a húsát. Ha kisebb, esztétikusabb szeleteket szeretnénk, akkor a meglévő hosszú szeletekből kisebb pogácsaszaggatóval vagy likőrös pohár szájával félköröket vághatunk ki. Én egy hosszú szeletből 2 db kicsit tudtam kreálni.
Ha a mangó nem elég érett, nyugodtan megfőzhetjük a szeleteket: 4-5 dkg cukorból 1 citrom levéből és annyi vízből, amennyi a mangószeleteket ellepi szirupot készítünk, 10 percen át ebben főzzük a gyümölcsöt, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. A kihűlt szeletekkel kirakjuk a tortát. A szirupot felhasználhatjuk egy másik sütihez.




Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Piskótához:
3 tojás
5 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
5 dkg liszt
2,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
2,5 dkg őrölt mandula vagy mogyoró
2 ek. mandula- vagy mogyorólikőr vagy tiramisu krémlikőr

Krémhez:
50 dkg túró
25 dkg mascarpone
2 dl natúr joghurt
14 dkg cukor
0,4 dl tojáslikőr
1 citrom
2 cs. instant zselatin fix
2,5 dl tejszín

Töltelékhez és díszítéshez:
3-4 kivi
1 nagy mangó vagy 2 sárga húsú őszibarack
2,5 dl tejszín
1 ek. porcukor
1 cs. habfixáló (elmaradhat)
3 ek. szeletelt mandula

elkészítés:

  1. A piskótához a tojássárgákat a cukrokkal fehéredésig keverjük, majd felváltva hozzáforgatjuk a keményítővel, őrölt mandulával vegyített lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A  tésztamasszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Hűlni hagyjuk.
  3. A meghámozott gyümölcsöket felszeleteljük, és felváltva, körkörösen kirakjuk velük a peremével ellátott sütőformába visszatett, likőrrel meglocsolt tésztalapot.
  4. A krémhez a villával áttört túróhoz keverjük a mascarponét, a joghurtot, a cukrot, a likőrt, a citrom reszelt héjat és levét, a zselatin fixet, majd a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk.
  5. A krémet egyenletesen a tortalapra simítjuk, a forma alját óvatosan megütögetjük, hogy ne maradjon benne légbuborék.dermedni hagyjuk.
  6. A tortáról lekapcsoljuk a peremét, az oldalát körben beszórjuk pirított mandulaforgáccsal (előtte bevonhatjuk kevés tejszínhabbal).
  7. A torta tetejét körben tejszínhabrózsákkal, a megmaradt gyümölcsszeletekkel és mandulaforgáccsal díszítjük. A kész süteményt 3-4 órára hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20 perc





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése