2012. július 31.

Fehér csokoládés Jetty torta marcipánnal





Anya gyerekkorom óta szinte minden szülinapomra Jetty tortát készít. Évekig a tésztás aljával együtt csinálta, de én mindig a tányéron hagytam, és csak a krémes részt faltam be. Egyszer megkérdeztem tőle, nem lehetne-e tészta nélkül. „Dehogynem!” - szólt a felelet, és onnantól kezdve alj nélkülit csinált. Idén először azonban én sütöttem meg a saját szülinapi tortámat. Nincs ebben semmi szentségtörés, hiszen a meglepi számomra soha nem a torta, hanem az ajándék, ami mellé jár. A Jetty-n pedig némileg változtattam, hiszen ha már rám ruházódott a készítése, akkor miért ne dobhatnám fel egy kis saját ötlettel. Az ételfestéktől mindig berzenkedtem, s bár természetes festőanyagokkal is lehet dolgozni, én ezúttal bolti ételfestéket választottam a piros szín esetében. Szereztem is némi rálátást a vele való színezés terén. Gyertya nem került a tortámra, mert ha az éveim számát nézzük, lassan már rá se férne. 

Hozzávalók 24x18 cm-es tepsihez:

Tésztához:
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tojás
2 ek. kakaópor
30 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor

Masszához:
a megsütött tészta darabokra törve
20 dkg margarin (nem vaj!)
20 dkg porcukor
10 dkg dióbél
3 ek. rum
4 ek. házi meggydzsem

Töltelékhez:
10 dkg cukrozott marcipánmassza
3 mk. piros színű ételfesték

Díszítéshez:
20 dkg fehér csokoládé
néhány kocka étcsokoládé
pár csepp napraforgóolaj
kevés tej
5 dkg pirosra színezett marcipánmassza
5 dkg marcipánmassza
1 mk. keserű kakaópor + a forgatáshoz

elkészítés:
  1. A vajat a porcukorral kikeverjük, hozzákeverjük a tojásokat, és beleforgatjuk a sütőporral, kakaóporral vegyített lisztet.
  2. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, kisebb darabokra törjük.
  3. A masszához a margarint a porcukorral kikeverjük, összedolgozzuk az összetört tésztával, majd belekeverjük a rumot, a dzsemet és az apróra tört dióbelet.
  4. A masszát kettévesszük, és az egyik adagot vizes kézzel, 18-20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába nyomkodjuk, majd a tetejét elsimítjuk.
  5. A marcipán színezéséhez kis adagokban a marcipánhoz adjuk az ételfestéket, és alaposan összedolgozzuk. Lecsípünk belőle 5 dkg-ot a díszítéshez. (A színezést por ételfesték+tiszta szesz keverékével is megoldhatjuk.)
  6. A színezett marcipánt 1 ív, porcukorral meghintett folpackra tesszük, a marcipán felületét megszórjuk kevés porcukorral, hogy ne ragadjon, és 3 mm vékonyságúra nyújtjuk. Ráhelyezzük a formába simított masszára. (Ha van másik kapcsos tortaformánk, a karimájával könnyen kivágható a kör alakú marcipán.)
  7. A massza másik felét a marcipánra kanalazzuk, elegyengetjük, és késsel óvatosan körbevágjuk a massza oldalát, hogy elváljon a formától. Levesszük róla a karimát, és a süteményt tortarácsra tesszük.
  8. A fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, ráöntjük a torta közepére, és a tortarácsot megfogva, gyorsan körkörösen mozgatjuk. A csokoládé így szépen eloszlik a tortán anélkül, hogy elsimító kártyával hozzáérnénk. A torta oldalára folyt csokoládét elsimítjuk, és 30 percet hűtőben dermesztjük.
  9. A megmaradt piros marcipánt kinyújtjuk, porcukorba mártott, különböző méretű kupakokkal vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a kis körök alját vízzel megkenjük, és tetszés szerint elhelyezzük a tortán.
  10. Az étcsokoládét az olajjal gőz fölött összeolvasztjuk, kevés tejjel lazítjuk, és kanállal becsíkozzuk a torta tetejét.
  11. A natúr marcipánmasszát kakaóporral színezzük, homogénre gyúrjuk, kígyót formázunk belőle, 6 egyenlő részre osztjuk, és meggömbölygetjük.
  12. 3 db golyócskát kakaóporba mártunk és a többivel együtt itt-ott elhelyezzük a tortán. (A még folyékony csokoládécsíkokra szépen fel lehet ragasztani, vagy vízzel megkenve a pöttyökre is tehetjük.)
  13. A tortát fogyasztás előtt kivesszük a hűtőből, hogy a benne lévő margarin megpuhuljon.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 35 perc





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése