2012. július 18.

Epres túróhab karamellizált epertetővel





Ha túró, akkor zöld lámpa. Vagyis túrót bármikor, bármilyen formában el tudok képzelni. Pláne, ha olyan üde és frissítő, mint ez a túróhab. Eperrel pedig kiváló.
Amúgy is ez a legeslegkedvesebb gyümölcsöm. Nincs értelme hosszas méltatásnak, el kell készíteni, és fel kell falni, lehetőleg lassan nyalogatva a kanalat, hogy minél tovább tartson. Bár erről a Kedvesemnek más a véleménye - ő gyorsan fölfal mindent, ami a fogához való, mondván, hogy ami finom, azt képtelenség komótosan majszolgatva enni.






Hozzávalók 4 személyre:

Epres túróhabhoz:
25 dkg túró
5 dkg natúr joghurt
8 dkg porcukor vagy folyékony méz
20 dkg eper
2,5 dl habtejszín

Karamellizált epertetőhöz:
25 dkg eper
2 ek. cukor
1 ek. citromlé
2 ek. narancslikőr
1/2 rúd vanília vagy 1 cs. Bourbon vaníliás cukor

elkészítés:
  1. A túrót kikeverjük a cukorral és a joghurttal, hozzáadjuk a feldarabolt epret, és botmixerrel egyneműsítjük.
  2. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan az epres túróhoz forgatjuk. A krémet poharakba vagy tálkákba kanalazzuk és behűtjük.
  3. Az epertetőhöz az epret felkockázzuk, és két részre osztjuk. A cukrot lábasba tesszük, keverés nélkül felolvasztjuk, és világosra karamellizáljuk.
  4. Hozzáadjuk az egyik adag felkockázott epret, összeforgatjuk a karamellel, a citromlével, és pár másodperc után elzárjuk alatta a lángot.
  5. Hozzákeverjük a vaníliarúd kikapart magjait (vagy a vaníliás cukrot), meglocsoljuk a likőrrel, és összekeverjük. Hűlni hagyjuk.
  6. A kihűlt eperkaramellhez tálaláskor hozzáforgatjuk a másik adag felkockázott epret, és a túróhab tetejére kanalazzuk. Tálaljuk.
















2 megjegyzés:

  1. Juj, a mindenit! Ez aztán nem semmi! Eper+túró+tejszín+karamell... ♥ A fotók nagyon szépek lettek, ahogy a desszert is! Vétek volna megenni... habár... nem is! :D Elcsentem az egyiket! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jujj, kösziii! :) ♥ Úgy örülök, hogy ezt a négyest te is szereted! Amúgy igazad van ám, mert félve kanalaztam bele, hiszen olyan jó volt nézegetni is. De aztán elhessegettem a "félelmet", és jót ettem belőle. Neked is küldök egy szép nagy adaggal, külön kis tálkában teszek mellé még eperkaramellt. ;)

      Törlés