2012. július 31.

Csokis-mascarponés körtetorta





Elég sok körte terem a kertünkben, és fel akartam használni pár darabot a szokásos vasárnapi sütihez. A neten vadásztam körtés receptek után, de alig találtam nekem tetszőt. Ezen a tortán azonban megakadt a szemem, mivel imádom a mascarponés édességeket. Kicsit változtattam a recepten, mert nem használok zselatinlapot, ill. vaníliakivonat sem volt itthon. A díszítés sehogy sem akart összejönni, pedig nagyon tetszett a torta oldalát függőlegesen díszítő sok-sok papírvékony körteszelet. Megelégeltem a pepecselést, és vízszintesen "ragasztottam" rá. Az ízén mit sem változtatott; egy igazán krémes, könnyű és nem túl édes süti lett a jutalmam.
A tortába körtebefőttet is használhatunk, de akkor a főzés szükségtelen.

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Piskótához:
15 dkg puha vaj
7 dkg cukor
3 tojás
15 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
2 ek. citromlé
0,5 dl tej
1 cs. Bourbon vaníliás cukor vagy 1 tk. vanília esszencia
csipet só

Körtekrémhez:
5 körte
1 ek. méz (vaníliarúd használata esetén 2 ek.)
1 cs. Bourbon vaníliás cukor vagy fél vaníliarúd
1 ek. citromlé
0,5 dl víz
3 ek. mascarpone
1 cs. zselatin fix vagy 2 zselatinlap

Csokikrémhez:
15 dkg 50%-os étcsokoládé
30 dkg mascarpone
1 ek. cukor (elmaradhat)

Díszítéshez:
1 körte
körte főzőlé
2 kockányi fehér csokoládé forgács
1 kockányi étcsokoládé forgács

elkészítés:

  1. A vajat a cukrokkal kihabosítjuk, elkeverjük a tojássárgákkal, a citromlével, a tejjel (a vanília esszenciával), belevegyítjük a sütőporos lisztet, és hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. 
  2. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt, kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 5 percig 200 fokon, majd további kb. 20 percen át 180 fokon megsütjük. Hűlni hagyjuk, majd lekapcsoljuk róla a sütőforma karimáját, és a tésztáról lehúzzuk a sütőpapírt. Így hagyjuk kihálni. 
  3. A körtekrémhez a meghámozott, magházuktól megfosztott körtéket felkockázzuk, lábasba tesszük, felöntjük a vízzel, a citromlével, hozzáadjuk a vaníliás cukrot (vagy a vaníliarúd kikapart magjait), a mézet, és fedő alatt puhára pároljuk. Leszűrjük (a főzőlevet felfogjuk), botmixerrel kissé pürésítjük, majd hűlni hagyjuk.  
  4. A párolt, darabos körtepépet elkeverjük a mascarponéval, 2 evőkanál főzőlével, a zselatin fix-szel, és a kész krémet a tortalapra simítjuk. Hűtőbe téve megdermesztjük. 
  5. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd beleforgatjuk a mascarponét, és ízlés szerinti mennyiségű cukrot.  
  6. A csokis mascarponekrémet a megdermedt körtekrémre halmozzuk, egyenletesen elkenjük rajta, majd kanállal kis csúcsokat mintázunk a krémből.  
  7. A díszítéshez a meghámozott körtét negyedeljük, magházát kivesszük, és a többi főzőlében fedő alatt félpuhára pároljuk. Lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk, majd nagyon vékonyra szeljük és feldíszítjük vele a torta oldalát. (A körteszeleteket hosszában is ráilleszthetjük a torta oldalára, de ez elég macerás és 2 körte kell hozzá, viszont sokkal szebb lesz.)  
  8. A torta szélét fehér- és étcsokoládéból nyert forgáccsal díszítjük. Hűtőben 2-3 órát dermesztjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc





Forrás: Vágott vegyes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése